Länsirajan yhteispartiointi edelleen pitkässä kuusessa

Neuvottelut poliisien yhteispartioinnin aloittamisesta länsirajalla etenevät hitaasti. Poliisihallituksesta arvioidaan, että mahdollista valtiosopimusta ja lakimuutoksia koskevat neuvottelut saadaan päätökseen aikaisintaan vuoden, parin päästä.

Kotimaa
Poliiseja työssään.
Yle

Vuosia vireillä ollut poliisien yhteispartiointi länsirajalla odottaa edelleen toteutumistaan. Poliisiylitarkastaja Kalle Puhalaisen mukaan on vielä epäselvää, tarvitaanko Suomen ja Ruotsin poliisin valtakunnanrajan ylittämiseen ja yhteispartiointiin maiden välinen valtiosopimus vai voidaanko asiassa toimia jo olemassa olevien sopimusten mukaan.

Ministeriöiden neuvottelut maiden välisistä yhteistyömuodoista ovat vasta alkuvaiheessa. Puhalaisen mukaan mahdollista valtiosopimusta ja lakimuutoksia koskevat neuvottelut saadaan päätökseen aikaisintaan vuoden, parin päästä. Hän kuitenkin luottaa yhteispartioinnin toteutumiseen.

Kun parin vuoden päästä alamme saada tästä yhteispartioinnista hyviä kokemuksia, niin voisimme mennä siinä pidemmälle.

Kalle Puhalainen

– Uskon vakaasti, että tämä toteutuu. Mutta samalla toivon sitä, että kun parin vuoden päästä alamme saada tästä yhteispartioinnista hyviä kokemuksia, niin voisimme mennä siinä pidemmälle. Tämä on hyvä alku.

Pidemmällle viety malli

Puhalainen uskoo, että perusyhteispartiointi voi toteutua 2016 vuoden loppupuolella. Hän näkee mielessään jo yhteispartiointia pidemmälle viedyn vaihtoehdon.

– Silloin 100-prosenttisesti kansallinen partio voisi ylittää valtakunnan rajan toisen maan viranomaisen pyynnöstä ja mennä kiireellisessä tilanteessa paikan paikan päälle lähimpänä partiona, Puhalainen kuvaa.

Puhalainen korostaa, että rajan ylittäminen edellyttää aina pyyntöä toisen maan viranomaiselta. Hänen mukaansa pidemmälle viety malli voi edellyttää jo jonkin verran kokemuksia vaatimattomammasta perusyhteistyöpartioinnista.

– Tässä ollaan sitten jo alueella, joka on varsin erilainen. Tähän pidemmälle vietyyn muotoon täytyy tietenkin saada poliittisen päättäjien hyväksynnät ja silloin puhutaan jo pitkälle viedyn suvereniteetin antamisesta toisen maan viranomaiselle, Puhalainen selventää.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus