Moottoritie houkuttelee uusia yrityksiä – vain opasteet puuttuvat

E18-tien varteen perustetut yritykset ovat joutuneet ahtaalle, koska opasteiden pystyttäminen moottoritielle on kielletty. Kymenlaaksoon ajetaan uutta kokeilua, jossa opaskylttisääntöihin saataisiin helpotuksia.

liikenne
Yrityksiä moottoritien varrella
Antti Kolppo / Yle

Viime kesänä Pyhtäällä aloittanut elämysurheilukeskus on saanut vastaansa vihaisia asiakkaita. Lentämiseen tarkoitettu tuulitunneli näkyy moottoritielle asti, mutta oikeaa reittiä perille asti ei tahdo löytyä sitten millään.

Tieopasteet puuttuvat, koska yritys ei ole saanut niiden pystyttämiseen lupaa.

– Satunnaiset kävijät jäävät puuttumaan tästä syystä. Uskon, että tämä vaikuttaa erittäin voimakkaasti varsinkin venäläisiin matkailijoihin, sanoo Sirius Sport Resortin toimitusjohtaja Marie Skavo-Sinisalo.

E18-moottoritie on houkutellut isojen liikennevirtojen ääreen uusia yrityksiä. Enemmänkin yrityksiä kaivattaisiin, mutta koska opasteet puuttuvat, moottoritie vie matkailijat kätevästi palveluiden ohi.

Kyltteihin tiukka linja

Lupaviranomainen hyväksyy moottoritien varteen vain virallisia liikennemerkkejä. Tieltä saa opastaa esimerkiksi huoltoasemille, mutta muuta tienvarsimainontaa ei sallita.

Lupien myöntäminen on keskitetty Suomessa Pirkanmaan ELY-keskukseen. Kaakkois-Suomen lupavastaava kuitenkin tunnistaa ongelmatilanteen.

– Jos merkkejä on liikaa, ne voivat haitata normaalien liikennemerkkien, tiemerkintöjen ja tievalo-ohjauksen tulkintaa. Liikennetilanteita täytyy seurata tarkasti, kun puhutaan kuitenkin korkeista nopeuksista ja suurista liikennemääristä, sanoo viranomaispalveluvastaava Jukka Tamminen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Yritykset vaativat helpotuksia

Maakuntaliitto ja paikallinen elinkeinoyhtiö Cursor ovat ottaneet yritysten huolen tosissaan.

– Olemme ajaneet pilottia, joka voitaisiin toteuttaa Kymenlaaksossa. Voisimme katsoa uusia ratkaisuja ja sitä, miten ne sopivat Suomen säädöskokoelmiin, sanoo Kymenlaakson liiton suunnittelujohtaja Ari Pietarinen.

Uudenlaiset merkit olisivat tarpeen, jotta asukkaat ja matkailijat löytäisivät tien perille asti.

– Esimerkiksi spiraalikierre voisi kuvata kunta- tai kauppakeskusta. Tai miksei se voisi olla vaikka ostoskori-tyyppinen symboli, joka kuvaisi esimerkiksi shoppailucenteriä, kertoo viranomaispalveluvastaava Jukka Tamminen ELY-keskuksesta.

Uusi tieliikennelaki on ollut valmisteilla vuoden alusta lähtien, ja pilotti on parhaillaan liikenne- ja viestintäministeriön harkinnassa.