Ylen toimittaja: Molempien puolten sotilaat haluavat rauhanomaista ratkaisua

Ylen toimittaja tapasi päivällä sotilaita ja taistelijoita itäisessä Ukrainassa.

Ukraina
Ukrainalaissotilaita kuljetushelikopterin vierellä Izjumin kaupungin ulkopuolella lähellä Harkovaa.
Ukrainalaissotilaita kuljetushelikopterin vierellä Izjumin kaupungin ulkopuolella lähellä Harkovaa 15. huhtikuuta.Anastasia Vlasova / EPA

Itä-Ukrainassa olevan Yle Uutisten toimittajan Erkka Mikkosen mukaan sekä Ukrainan sotilaat että venäläismieliset separatistit toivovat konfliktiin rauhanomaista ratkaisua.

Mikkonen vieraili keskiviikkona muun muassa Slovjanskin kaupungissa, jossa aseellisten yhteenottojen uhka on ilmeinen. Mikkosen mukaan kummallakin puolella on raskasta sotakalustoa paikalla.

- Minulle jäi käsitys, että ainakin itse sotilaat ja taistelijat kaikki haluavat rauhanomaista ratkaisua, eikä kumpikaan halua aseisiin tarttua kuin pakosta. Suuri kysymys on se, kuka nyt sitten ampuu ensimmäisen laukauksen, Mikkonen sanoi tavattuaan sotilaita.

Mikkosen mukaan separatistit esittelivät Slovjanskissa keskiviikkona ylpeänä uutta sotakalustoaan, jota on kaapattu Ukrainan armeijalta. Tunnelma kaupungissa oli hilpeä, hän kertoo. Paikalla on runsaasti myös kansainvälistä mediaa.

Mikkonen kertoo myös, että venäläismieliset ovat motittaneet Ukrainan armeijan panssarivaunuja Kramatorskin lähellä, estäen niiden etenemisen.