1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Italia myy "maailman kummitelluimman saaren" loistohotelliksi

Poveglian saarta on kuvattu maailman kummitelluimmaksi paikaksi. Aikoinaan se oli eristetty ruttoa sairastaville ja myöhemmin saarella oli pahamaineinen mielisairaala. Nyt saarta kaupitellaan hotellikäyttöön.

Ulkomaat
Ilmakuva Poveglian saaresta.
Ilmakuva Poveglian saaresta.Google Maps

Italian hallitus on päättänyt myydä Venetsian laguunissa sijaitsevan Poveglian saaren varojen keräämiseksi hupenevaan valtion kirstuun. Ensi kuussa huutokaupataan Poveglian lisäksi myös neljä muuta kohdetta, joiden joukossa on keskiaikainen linna ja luostari.

Poveglian saari on kuitenkin erikoinen kauppakohde, sillä tähän mennessä turistien pääsy saarelle on ollut kielletty ja venetsialaiset itse ovat välttäneet saarta – kuin ruttoa.

Asumattoman saaren sanotaan olevan yksi maailman kummitelluimmista paikoista. Entisessä ruttosiirtolassa ja mielisairaalassa kerrotaan kummittelevan kymmeniä tuhansia riivattuja sieluja. Venetsialaisen sanonnan mukaan pahojen ihmisten sielut joutuvat Povegliaan kuolemansa jälkeen.

Saari toimi ruttosiirtolana paiseruttoepidemioiden aikaan. Saarelle tuotiin rutossa kuolleiden ruumiita sekä vielä elossa olleita uhreja, jotka kärrättiin saarelle kuolemaansa odottamaan. Tarinoiden mukaan osa ruttopotilaista tuli jopa elävältä haudatuksi tai krematoiduksi. Tiettävästi saarella kuoli jopa sata tuhatta ruttoa sairastanutta venetsialaista vuosisatojen saatossa.

Ruttosairaala suljettiin 1814, minkä jälkeen saari toimi joitain vuosikymmeniä karanteeniasemana. Tämän jälkeen saarelle perustettiin mielisairaala 1922. Tiettävästi sairaalan lääkäri suoritti potilailla julmia kokeita, muun muassa lobotomioita. Kerrotaan kuitenkin, että saaren aaveet tekivät lääkärin hulluksi ja hän hyppäsi kuolemaansa sairaalan tornista. Mielisairaala suljettiin 1968, jonka jälkeen saari on ollut asumaton.

Saarella on yhä sairaalan, kirkon ja krematorion rauniot. Kerrotaan, että saaren maaperä koostuu puoliksi ihmisten tuhkasta ja luista.

Lukuisat paranormaalien ilmiöiden tutkijat ovat olleet kiinnostuneet saaresta. Muun muassa Travel Channel -kanavan Ghost Adventures -sarjan juontaja sanoi tulleensa riivatuksi sarjan kuvauksissa saarella.

Italian hallitus ei kuitenkaan myy saarta kokonaan, vaan saari huutokaupataan 99 vuoden vuokralle. Hallitus toivoo saavansa investoijat kiinnostumaan saaren muuntamiseksi loistohotelliksi. Hinta-arviota ei kerrota. Hallitus pyrkii kuitenkin kilauttamaan kassaansa 500 miljoonaa euroa tämän vuoden aikana myymällä 148 valtion omistamaa kohdetta.

Osa venetsialaisista on kuitenkin ryhtynyt kansanliikkeeseen, jolla pyritään estämään jälleen yhden loistohotellikompleksin syntyminen kaupungin saarille. Poveglia kaikille -kansanliike pyrkii saamaan saaren takaisin kansalaisille – 99 euron hintaan per kansanliikkeen kannattaja. Asiasta kertoo paikallislehti La Voce di Venezia (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi