1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osuuskauppa Arina

Perussuomalaiset ehdokkaat: Arinan vaalit uusiksi

Perussuomalaiset ehdokkaat ja vaaliasiamiehet ovat jättäneet Osuuskauppa Arinan keskusvaalilautakunnalle oikaisupyynnön. He syyttävät Arinaa vaalisalaisuuden vaarantumisesta.

Perussuomalaiset ehdokkaat ja vaaliasiamiehet vaativat Osuuskauppa Arinan edustajistovaalien tuloksen mitätöintiä ja vaalien uusimista. He jättivät asiasta oikaisupyynnön Arinan keskusvaalilautakunnalle keskiviikkona. Arinan keskusvaalilautakunnasta kerrotaan Yle Uutisille, että oikaisupyyntöön otetaan kantaa mahdollisesti torstaina.

Perussuomalaiset ehdokkaat ja vaaliasiamiehet perustelevat oikaisupyyntöä muun muassa ehdokaslistavirheillä. Osassa vaalimateriaalia oli painovirhe, jonka takia kolmen ehdokkaan tiedoissa oli aluksi virheitä. Arinan keskusvaalilautakunta kommentoi viime viikolla julkaisemassaan tiedotteessa, että virheet korjattiin heti niiden havaitsemisen jälkeen eikä uusiin vaaleihin ole aihetta.

Perussuomalaiset ehdokkaat ja vaaliasiamiehet syyttävät Arinaa myös vaalisalaisuuden vaarantumisesta. Äänestyskuoret on voinut palauttaa joko postin kautta tai Arinan toimipaikkaan. Perussuomalaisten mukaan kaikissa tapauksissa toimipaikkojen äänestyslippulaatikot eivät olisi olleet vartioituja.

Arinan keskusvaalilautakunnan viime viikon tiedotteen mukaan laatikot sijaitsevat "miehitetyissä infopisteissä, kassoilla tai kassojen välittömässä läheisyydessä" ja laatikkoja tyhjennetään päivittäin.

Perussuomalaisten mukaan laatikoita ei myöskään olisi lukittu.

Perussuomalaiset huolissaan myös kirjekuorista

Perussuomalaiset ovat lisäksi huolissaan siitä, että arvonnan takia äänestyslipuke ja äänestäjän henkilötiedot ovat olleet samassa kirjekuoressa.

– Arvonnastahan ei voi voittajaa selvittää, jos ei anna henkilötietoja, sanoo vaaleissa ehdokkaana ollut Jari-Pekka Teurajärvi perussuomalaisista.

Keskusvaalilautakunnan tiedotteessa vakuutetaan, että vaalisalaisuus on turvattu.

– Palautuskuoret sisältävät vaalikuoren, jonne äänestyslippu suljetaan, sekä arvontalipukkeen. Ääntenlaskennassa vaalikuoret ja arvontalipukkeet erotellaan, jotta vaalisalaisuus ei vaarannu.

Edustajistovaalit järjestettiin 31.3.– 11.4. Tulos on määrä julkaista torstaina. Osuuskauppa Arinan jäseniin kuuluu yli 150 000 pohjoissuomalaista kotitaloutta.