1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU:n tiedustelupäällikkö: Venäjän etu ei ole edetä Ukrainaan

EU:n sotilasesikunnan tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff sanoo, että Ukrainan venäläismielisten joukkoon on todennäköisesti solutettu venäläisiä tiedustelijoita. Alafuzoff ei usko Venäjän aikovan hyökätä Ukrainaan.

Ulkomaat
EU:n sotilastiedustelun johtaja Georgij Alafuzoff.
EU:n sotilastiedustelun johtaja Georgij Alafuzoff.Yle

EU:n tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff ei usko, että Venäjä hyökkää Ukrainaan. Alfuzoff perusteli näkemystään Ylen keskiviikkoillan A-Studiossa.

- Minä en usko, että olisi Venäjän johdon ja valtion intresseissä lähteä hyökkäämään tai valtaamaan aluetta, joka sitoisi Venäjän poliittisesti, taloudellisesti, kultturellisesti johonkin sellaiseen toimenpiteeseen, josta olisi vaikea päästä irti.

Alafuzoff sanoo myös, että ei ole olemassa todisteita siitä, että Ukrainassa olisi tällä hetkellä venäläisiä taistelujoukkoja. Sen sijaan hänen mukaansa on todennäköistä, että Venäjä on soluttanut Ukrainaan tiedustelijoita.

- On selvää, että suurvalta Venäjä pitää huolen siitä, että informaatio alueen tapahtumista tulee johdon tietoon.

Alafuzoffin mukaan tällä hetkellä Ukrainassa eletään voimakasta informaatiosodan aikaa ja informaatiosodan sumu vaikeuttaa tilanteen arviointia kaikilla tasoilla.

Alafuzoff sanoo, että lännessä on tiettyjä Krimin ja Ukrainan kriisien taustalla olevia asioita tulkittu eri tavalla kuin Venäjällä. Krimi ja Ukraina ovat Alafuzoffin mukaan Venäjälle kriittisen tärkeitä.

- Siellä on takana historia, siellä on takana talous, siellä on takana yhteinen kansallisuustunne eikä vähiten myöskään toisen maailmansodan kokemukset ja sieltä saatu oppi.

Lue seuraavaksi