Varkaudessa väännetään ruotsinkielisen koulun tulevaisuudesta – sivistyslautakunta torppasi lakkautusesityksen

Sivistyslautakunta luopuisi astettaisesta lakkauttamisesta ja asettaisi koululle sen sijaan kahdentoista oppilaan vähimmäisrajan. Varkaus on halunnut lakkauttaa koulun huonon rahatilanteen ja oppilasmäärien pienentymisen vuoksi.

Varkaus
Opiskelijat tekevät muistiinpanoja.
Toni Pitkänen / Yle

Varkaudessa väännetään kättä ruotsinkielisen koulun jatkosta. Kaupunki haluaisi lakkauttaa koulun asteittain ensi lukuvuodesta lähtien siten, että kouluun otettaisiin jatkossa esiopetuksesta lähtien vain ruotsia äidinkielenään puhuvia.

Sivistyslautakunta kuitenkin päätti keskiviikkona äänestyksen jälkeen esittää kaupungihallitukselle ja -valtuustolle, että oppilaita otettaisiin kouluun yhä normaalisti. Ruotsinkieliselle koululle asetettaisiin kuitenkin 12 oppilaan vähimmäisraja. Jos oppilasmäärä näyttää putoavan alle vähimmäisrajan, koulun toiminta lakkaisi seuraavasta lukuvuodesta alkaen.

Svenska skolan on siirtymässä syksyllä Tehtaan koululta Könönpellon koululle. Tehtaan koulun tiloista on löytynyt terveydelle haitallisia aineita.

Varkaus haluaisi siirtyä yhteen yläkouluun

Ruotsinkielisen koulun lakkautusaikeiden taustalla on kaupungin tiukka talous ja oppilasmäärien pienentyminen. Koulun asteittainen lakkautuminen kestäisi arvioiden mukaan 6–7 vuotta.

Perusopetusta ruotsinkielellä antavassa koulussa ja esikoulussa aloittaisi tulevana lukuvuonna 15 oppilasta, osa oppilaista tulee Joroisista. Varkaudessa ongelmana on ollut löytää kelpoisia ruotsinkieliseen kouluun päteviä opettajia.

Varkaus selvittää nyt laajemmin sivistystoimen tilatarpeita. Ruotsinkielisen koulun lakkauttamisen lisäksi Varkauden kaupunginvaltuuston päätettäväksi on tulossa touko-kesäkuussa yhteen yläkouluun siirtyminen lukuvuonna 2016–2017.

Yhteistä kampusta on kaavailtu Varkauden Osmajoentielle.