1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä: Nahkiaisen tiedot puuttuvat

Pearl Harbour -hitillä tunnetuksi 80-luvun alussa tullut Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä -orkesteri tekee komean paluun musiikkimaailmaan uudella pitkäsoitollaan.

Orkesterin torniolaisjäsen Pentti Laitinen kokosi entisen opiskelijaorkesterin ympäri maata ja maailmaa lennähtäneet jäsenet kasaan vuosi sitten.

Kesäkuussa 2013 Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä kokoontui "reunion-sessioon" Kemiin, Kime Klemettisen Great Sounds -studioon. Kokoontumisen seurauksena julkaistiin uusi kappale "Lotta ja hai" ja siihen liittyvä South Park -vaikutteinen videoanimaatio. Kipinä musiikin yhdessä tekemiseen syttyi ja tulosta alkoi syntyä.

K.R.O.Y:n uusi, linjakkaasti nimetty pitkäsoitto "Nahkiaisen tiedot puuttuvat" julkaistiin virallisesti 16.4. Ensialbumin julkaisusta "Alavilla mailla hallanvaara" olikin kulunut 34 vuotta.

Ihkauutta ja uuttavanhaa

Yhtyeen musiikissa näkyy myös ajankohtaiset asiat. Esimerkiksi Talvivaaran ympäristökatastrofi nousee esiin yhtyeen Talven vaara-kappaleessa.

– Kyllä se on tärkeää, että otetaan kantaa. Sen tyylistä musiikkia kuulee ihan liian vähän, Laitinen kertoo.

Laitinen on vienyt uutta levyprojektia eteenpäin muiden töiden ohella.

– Kaikki kappaleet ovat säveltämiäni. Olen tehnyt kaikille soittajille demot ja lähettänyt niitä etelää myöten. Osa levyn materiaalista on äänitetty Helsingissä ja osa pohjoisessa. Loppuvaiheessa valvoin myös kaikki miksaukset ja masteroinnit, joten tämä on ollut minulle aika iso projekti.

Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä-yhtyettä voi sanoa jopa epävirallisen Suomen ennätyksen haltijaksi; yhtyeen levyjen julkaisemisen välissä on vierähtänyt 34 vuotta.

– Opiskelija-aikoina bändimme hajosi kun porukka lähti töihin ympäri Suomea. Näin vanhempana on taas aikaa enemmän ja sinkkujen julkaisujen myötä ajattelimme tehdä kokonaisen levyn, Laitinen kertoo.

Keikoille viimeistään syksyllä

K.R.O.Y suunnittelee paluuta myös keikkalavoille. Laitisen mukaan keikat ovat tervetulleita.

– Mielellään lähdemme myös keikoille. Jää kuitenkin nähtäväksi kuinka pian se on mahdollista, koska bändi on nyt ihan hajallaan ympäri Suomea. Tuskin päästään keikoille vielä kesällä, mutta syksyllä se voisi olla mahdollista.