1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Älä jänistä, älä munaa - virallinen pääsiäiskaupunki elää kevättä

Tuhannet ihmiset vaeltavat Suomen virallisessa pääsiäiskaupungissa pyhien aikana. Riihimäen pääsiäisestä on kasvanut lapsiperheiden suosikki.

ilmiöt
Paljon keltaisia pääsiäisnarsisseja.
Miki Wallenius / Yle

Riihimäki julistautui pääsisäiskaupungiksi jo vuonna 1997. Kaupunki satsaa koristeluihin ja ostaa muut palvelut alihankintana. Vihreän talon vetäjä Olli Soini lupaa, että lapsiperheille on kaupungissa paljon nähtävää ja tekemistä: lampaiden rapsutuksesta munien maalaukseen. Alueelle kävelymatkan päässä rautatieasemalta on vuosittain kerääntynyt noin 7 500 iloista pääsiäisen viettäjää.

– Onneksi meidän pääsiäinen ei ole turhan pönöttävä vaan leppoisa koko perheen värikäs ja tunnelmallinen tapahtuma. Luulisi, että vastaavia olisi muuallakin, kun on kevät ja varsinkin, jos on lämmin sää pääsiäisen aikaan, silloin on hyvä vaellella paikasta toiseen, Olli Soini sanoo.

Esimerkiksi kiirastorstaina järjestetään Konserttiuinti uimalassa, miltä kuorolaulu kuulostaa uimarin korvin. Uutta on myös maanantaina VSOP improvisaatioteatteri lapsille. Riihimäellä pääsiäisideat vaihtelevat vuosittain. Niihin on kuulunut aikoinaan myös pääsiäisaiheinen sävellyskilpailu, jonka tuotokset on kerätty Pääsiäisnoidan keitokset -kokoelmaksi. Mämmijenkka ja Pääsiäisnoita cha-cha tai Pääsiäisjänis odottavat kuitenkin yhä levyttäjäänsä.

Ohjelmasta vastaa tänä vuonna Pompoti eli punainen talo, Vihreä Talo, Idan Werstashuone ja Riihimäen kaupunginmuseo.

– Jouluyö 1996. Mies katselee ikkunasta tähtikirkkaaseen yöhön. Jäälyhdyssä palaa kynttilä. Miehen ajatukset kääntyvät joulun koristeluun; kynttilöihin, kuuseen, tähteen. Ajatus kulkeutuu eteenpäin ja pysähtyy pääsiäiseen. Pääsiäinen. Kevään, valon ja ylösnousemuksen juhla. Miksei myös pääsiäisenä voisi hieman rohkeammin koristella kaupunkia? Miksei myös pääsiäisenä voisi hieman rohkeammin tehdä yhtä ja toista? Näin ideoi Riihimäen kaupunginpuutarhuri Tero Westerlund pääsiäiskaupunkihankkeen.

Lue seuraavaksi