1. yle.fi
  2. Uutiset

Pasha, kulitsa ja pääsiäisyön messu – pääsiäinen on ortodokseille tärkeä juhla

Ortodoksien pääsiäisperinteisiin kuuluvat kodin koristeleminen, pääsiäisruokien valmistaminen sekä kirkossa käynti. Perinteitä vaalitaan opettamalla ne aina seuraaville sukupolville.

Kotimaan uutiset
Pääsiäismuna symboloi uutta elämää.
YLE / Matti Myller

Ortodoksien perinteen mukaisesti koti koristellaan pääsiäiskoristeilla vasta lauantaina iltapäivällä, mutta muut pääsiäisvalmistelut aloitetaan viimeistään torstaina. Osana valmisteluja pääsiäismunat keitetään ja värjätään.

Pitkäperjantaina ei saa tehdä työtä, mutta kuuden jälkeen aloitetaan pashan valmistaminen. Pashan teko täytyy aloittaa ajoissa, jotta jälkiruoka ehtii valumaan ja se voidaan kumota ennen tarjoilua. Neste valutetaan pashasta pois sideharson avulla, rusinoita pashaan ei tule.

Lappeenrantalaisen Wolkoffin suvun perinteisiin kuuluu myös kolmikerroksisen kulitsan valmistaminen. Sekä pasha että kulitsa valmistetaan vuoissa, joiden pohjassa olevat kirjaimet XB tekevät jälkiruokiin kuvion. Kirjaimet XB viittaavat Kristuksen ylösnousemiseen.

Pääsiäisperinteet ovat Wolkoffin suvulle tärkeitä.

– Silloin on tunne, että on juuret edellisiin sukupolviin. Olen niistä ylpeä, suvun miniä Olga Wolkoff sanoo.

– Olen oppinut tekemään pääsiäisherkkuja Suomessa, niiden tekeminen ei ollut suosittua Neuvostoliiton aikana, Pietarista kotoisin oleva Olga Wolkoff sanoo.

Pääsiäisyö vietetään jumalanpalveluksessa

Suvun pääruoka pääsiäisenä on lampaanviulu, joka paistetaan uunissa. Pääsiäismunia lyödään yhteen ja niitä saa syödä vasta pääsiäisyön jumalanpalveluksen jälkeen. Pääsiäisyön jumalanpalvelukset alkavat tyypillisesti yhdeltätoista illalla ja kestävät jopa aamuneljään asti. Wolkoffit kertovat, että seurakuntasalissa tarjotaan pääsiäisyönä kahvit usein aamukolmelta.

– Valvominen yöllä pitkässä jumalanpalveluksessa ei ole helppoa, mutta tilaisuus on juhlava, Olga Wolkoff kertoo.

Yöjumalanpalvelukseen on ollut tapana ottaa mukaan myös lapset. Tilaisuuteen pukeudutaan aina juhlavaatteisiin.

– Pääsiäiseksi oli tapana ostaa aina uudet kengät ja uudet mekot, Olgan anoppi Aune Wolkoff muistelee.

Pääsiäisenä Wolkoffien koti on perinteisesti koristeltu pääsiäismunilla, virpomisvitsoilla sekä muilla pääsiäiskoristeilla.

Lue seuraavaksi