Algerian hauras presidentti ei pystynyt kampanjoimaan, valittaneen silti jatkoon

Oppositio kehottaa boikotoimaan vaaleja, joiden ilmeinen voittaja Abdelaziz Bouteflika on esiintynyt julkisuudessa vain satunnaisesti sitten viime kevään aivoinfarktin.

Ulkomaat

Algeriassa äänestetään torstaina presidentinvaaleissa, joiden voittajasta ei juuri ole epäselvyyttä. Abdelaziz Bouteflika valittaneen neljännelle presidenttikaudelleen siitä huolimatta, että heikko terveys on estänyt 77-vuotiaan presidentin vaalikampanjoinnin.

Bouteflika on esiintynyt julkisuudessa hyvin harvakseltaan sitten viime kevään aivoinfarktin. Arvostelijat ovatkin kysyneet, onko hänestä enää johtamaan maata. Hän itsekin sanoi toissa vuonna, että hänen sukupolvensa on panoksensa antanut, mutta ilmoittautui kuitenkin jälleen presidenttiehdokkaaksi toissa kuussa.

Vuonna 1999 armeijan tukemana valtaan nousseen Bouteflikan arvostelijat moittivat häntä myös siitä, että sotilailla ja tiedustelukoneistolla on edelleen vahva ote valtiollisen vallan kahvasta. Lisäksi hiertää kysymys presidenttikausien määrästä: jo vuonna 2009 alkanut kolmas kausi vaati perustuslain muuttamista.

"Jo riittää" vaatii Bouteflikaa väistymään

Vaaleissa on kuusi ehdokasta ja 23 miljoonaa äänioikeutettua. Äänestysprosentin ennakoidaan jäävän pieneksi, sillä monet oppositiopuolueet boikotoivat vaaleja ja ovat kehottaneet kansalaisia tekemään samoin.

Julkisuuteen vuotaneen yhdysvaltalaisen diplomaattisähkeen mukaan äänestysinto putosi jo viime vaaleissa 25–30 prosenttiin. Virallinen luku oli yli 74 prosenttia ja Bouteflikan voittoprosentti 90. Bouteflikan päähaastaja, entinen pääministeri Ali Benflis, sanookin vilpin olevan hänelle Bouteflikan todellista kannatusta suurempi haaste.

Nuorisojärjestö Barakat eli "Jo riittää" on tuonut kritiikkiään esiin poikkeuksellisen näkyvästi. Ryhmä perustettiin, kun Bouteflika ilmoitti ehdokkuudestaan. Keskiviikkona poliisi hajotti kovin ottein Barakatin mielenosoituksen pääkaupungissa Algiers'ssa ja pidätti joitakin ryhmän jäsenistä.

Ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch ovat ilmaisseet huolensa sananvapauden rajoittamisesta Algerian vaalien alla. Myös Toimittajat ilman rajoja -järjestö kertoo, että vaaleja seuraamaan tulleiden toimittajien työtä on haitattu.

Lähteet: AFP, Reuters, AP