Voi, mitä myyräntyötä! – multakasoista ei pidä ahdistua

Runsas myyrävuosi näkyy puutarhoissa. Pihojen multakasat ja puiden syödyt juuret aiheuttavat ylimääräistä työtä ja harmia puutarhureille.

luonto
myyrätuhoja
Riikka Heikkilä / Yle

Myyrien talvella tekemä ahkera työ paljastuu keväällä. Lumien sulattua esimerkiksi joensuulaisilla pihoilla ja niiden liepeillä näkyy paikoin runsaasti myyrien, todennäköisesti vesimyyrien, aiheuttamia jälkiä ja tuhoja. Multakasoja voi olla lähes puolen metrin välein. Kasat voivat olla myös rauhoitetun kontiaisen tekosia.

Botanian kasvitieteellisessä puutarhassa myyrille ovat kelvanneet herkullisimmat antimet; juurisikurin ja isotakiaisen juuret. Vahingot ovat onneksi rajoittuneet pienelle alueelle. Ylipuutarhuri Yrjö Vähäkallio kehottaa ottamaan pihoille ilmestyneet multakasat rauhallisesti.

– Jos kyse on nurmikosta, niin ei muuta kuin haravoi alueen tasaiseksi. Myyrien työtä voi ajatella eräänlaisena ilmastuksena. Mutta jos myyrät ovat syöneet nuorten hedelmäpuiden juuria, niin siinä ei ole enää paljon tehtävissä. Puu on aika lailla menetetty.

Jos kyse on nurmikosta, niin ei muuta kuin haravoi alueen tasaiseksi. Myyrien työtä voi ajatella eräänlaisena ilmastuksena.

Yrjö Vähäkallio

Puutarhurin kotona ei myyrä viihdy

Myyrätuhojen estämiseksi jatkossa on olemassa joitain konsteja. Metsäntutkimuslaitoksen professori Heikki Henttosen mukaan vesimyyrän torjunnassa on saatu aikaan hyviä tuloksia loukulla. Myös erilaisia karkottimia on markkinoilla. Myös erilaiset heinä- ja lehtikasat kannattaa poistaa pihoilta. Puutarhurilla on omat konstinsa.

– Kotona ei ole myyräongelmaa, sillä meillä on kaksi kissaa pihapiirissä. Jos asuu kauempana keskustasta, niin voi laitaa pöllöpönttöjä, ylipuutarhuri Yrjö Vähäkallio Botaniasta vinkkaa.

Metsäntutkimuslaitos on käynnistämässä myyräkantojen arviointiin liittyviä kevään pyyntejä. Metlan professori Heikki Henttonen arvioi, että myyrien määrä vaihtelee runsaasti eteläisessä Suomessa; paikoittelen kanta on romahtanut ja toisaalla myyriä on hyvin runsaasti.

Metlaa kiinnostavat erityisesti metsätaloudelle haitalliset otukset, kuten pelto- ja metsämyyrät.