1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Ortodoksiksi kääntyvä Jari Wikman: Nyt olen tullut kotiin

Vaasalainen Jari Wikman liitetään ortodoksikirkkoon lauantaina. Matka ortodoksisuuteen on ollut pitkä, kymmeniä vuosia. Nyt Wikman sanoo tulleensa kotiin.

ilmiöt
Ortodoksinen ristikulkue.
Ari Wirta

Jari Wikman kääntyy pääsiäislauantaina ortodoksiksi perinteisestä luterilaisuudesta.

– Ajatus siitä on ollut mielessäni jo pari vuotta. Lomailin kaksi vuotta sitten Valamon luostarissa ja seurasin siellä sitä ortodoksien touhua. Se alkoi kiinnostaa minua yhä enemmän, aloin ottaa asioista selvää muun muassa kirjojen kautta ja sillä matkalla tässä nyt sitten ollaan, Wikman summaa tapahtumia.

Valamon luostari.
Käynti Valamon luostarissa sytytti todellisen palon kääntymiseen.Jari Wikman

Ortodoksisuus kiinnosti Wikmania elämäntapana. Ortodoksisuudessa Jari Wikmania viehättävät myös seremonioiden symboliikka, musiikki ja laulu. Ortodoksisessa kirkossa on hänen mielestään myös enemmän elämää.

– Ne ihmiset. Uskonto oli mukana koko ajan kaikessa ja koko se rauhallisuus, mikä siinä ortodoksiyhteisössä oli, se oli minulle kuin nenä päähän, Wikman kertoo.

Pitkä prosessi

Ortodoksisuuteen kääntyminen on prosessina pitkä matka.

– Ensi käydään eräänlainen rippikoulu eli katekumeeniaika. Meitä on nyt viisi kundia, jotka käännytään. Syksystä lähtien olemme olleet tässä katekumeenikoulutuksessa ja sen jälkeen otetaan katekumeeniksi ja siitä ei sitten enää ole pitkä matka kun liitetään kirkkoon. Katekumeeniaika jatkuu senkin jälkeen ja loppuu vasta kesällä, Wikman kertoo.

Jos tie ortodoksiksi kääntymiseksi on pitkä niin henkinen prosessi on vielä pitempi. Wikmanin etsikkoaika kesti 40-50 vuotta. Ortodoksisuuden sanoiksi pukeminen on vaikeaa.

Vaasan ortodoksikirkko.
Jari Wikman liitetään ortodoksikirkkoon Vaasassa.Anna Wikman / Yle

– Minä koen tämän ortodoksisuuden aika lähelle itseäni. Kaikki vanhat ajatukseni, filosofiani ja muut vastaavat asiat kerääntyivät yhteen ja samaan paikkaan ja siitä se sitten lähti poikimaan. Nyt olen tullut kotiin, 40-50 vuoden jälkeen, kuvailee Jari Wikman.

Suuri lauantai on Wikmanille tärkeä päivä. Sillloin hänet liitetään ortodoksisuuteen Vaasan ortodoksikirkossa. Entä muuttuuko miehen elämä sen jälkeen?

– En usko, että se tästä enempää paljon muuttuu. Tätä matkaa on ollut jo tähänkin asti ja pikkuhiljaa olen oppinut, ja opittavaa on vielä valtavasti, enhän minä vielä tiedä murto-osaakaan. Mutta minä jatkan nyt tätä samaa tietä ja elän elämää eteenpäin, sanoo tuleva ortodoksi Jari Wikman.

Lue seuraavaksi