1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mitä mieltä eläinkokeista lääkkeiden testauksessa?

Kosmetiikan eläinkokeet ovat jääneet taakse, mutta muutoin eläinkokeita tehdään entistä enemmän. Hyväksytkö lääketestauksen eläinkokeilla, vaikka et sallisi meikkien testaamista?

EU on edellyttänyt eläinkokeiden vähentämistä. Käytännössä uusien lääkkeiden ja kemikaalien testaus on johtanut toiseen suuntaan. Kuva: Yle

Vaikka eläinkokeiden vähentämisestä puhutaan paljon, niiden määrä kasvaa koko ajan, kerrotaan torstain Ylen Silminnäkijä-ohjelmassa. Eläimiä käytetään lääkkeiden ja kemikaalien testaamisessa. Ihmiset tarvitsevat uusia allergialääkkeitä, antibiootteja, alzheimer-lääkkeitä jne.

Kosmetiikan eläinkokeet on tuomittu laajasti, ja EU on kieltänyt ne. Mutta miten suhtaudut eläinten käyttöön, kun kyse on sairauksien hoidosta, vaikkapa uusien syöpälääkkeiden testauksesta? Onko ihmisen henki silloin arvokkaampi kuin eläimen kärsimys?

EU pyrkii vähentämään kaikkia eläinkokeita, mutta toistaiseksi eläimettömät testausmenetelmät eivät ole lyöneet läpi. Kuitenkin osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että eläinkokeet ovat myös tieteellisesti kyseenalaisia. Se mikä toimii hiirellä, ei toimi ihmisellä.

Silminnäkijä: Eläinten vallankumous 17.4.2014 Yle TV2 klo 20