Halvin kyykkysuola on parasta perussuolaa

Kaupan suolahyllyllä voi mennä sormi suuhun, jos ei suolaa ole hetkeen käynyt ostamassa. Kokki Aki Wahlman opastaa valitsemaan oikean suolan oikeaan ruokaan.

Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle

Suolanostoreissulla valinnanvaraa on nykyään hurjasti. Perinteisen ruokasuolan rinnalla kaupataan esimerkiksi mineraalisuolaa, merisuolaa, ruususuolaa, kristallisuolaa ja sormisuolaa.

Voisi luulla, että on oikeastaan ihan sama mitä suolaa ruuanlaitossa käyttää. Kokki Aki Wahlman sanoo kuitenkin, että eroja tuotteissa todella on.

– Kannattaa miettiä, mihin käyttötarkoitukseen suola tulee. Jos se tulee perunoiden keitinveteen, niin tilanne on eri kuin esimerkiksi se, että haluat viimeistellä suolalla hyvän salaatin.

Ruokakaupasta löytyvät kyykkysuolat toimivat oikein hyvin ja ovat oikeasti parasta perussuolaa.

Aki Wahlman

Wahlman vakuuttaa, että kaupan perussuolat – yleensä myös ne halvimmat, jotka löytyvät lattianrajasta alimmalta hyllyltä – ovat kelpo tuotteita perusjuttuihin. Wahlman on kouluttanut keittiömestareita, ja heidän kanssaan tehdyissä testeissä isokiteiset suolat voittivat aina kilpailijansa.

– Alkossa puhutaan niistä halvimmista, läheltä lattiaa löytyvistä viineistä kyykkyviineinä. Ruokakaupasta löytyvät kyykkysuolat toimivat oikein hyvin ja ovat oikeasti parasta perussuolaa, Wahlman vakuuttaa.

Halpaa ja hyvää, hienoa ja kallista

Vuorisuolat ja merisuolat odottavat ostajia kaupan hyllyllä rinnakkain ja myös lattianrajaa korkeammalla. Mitä eroa niillä on?

– Suolakukkasuola on hienointa merisuolaa. Se noukitaan käsin ja se näkyy myös hinnassa. Teollisempi sovellutus kukkasuolasta on pyramidinmallinen, sormin rikottava merisuola. Se on puhdistettua ja kiteytetään uudelleen silikonimuottien välissä, kertoo Wahlman.

Erilaiset luolien uumenista kuluttajien saataville tuodut vuorisuolat pääsevät joidenkin mielestä oikeuksiinsa erityisesti liharuuissa.

– Himalajansuola on kyllä arvostettu ja pehmeänmakuinen suola. Sitä saa maustettuna ja naturellina. Aika vähän sellaista tulee ravintolakokkina kyllä käytettyä, tokaisee Wahlman ja sanoo käyttävänsä lähinnä raikkaita merisuoloja myös liharuokien valmistamisessa.

Pitkälle brändätyt tuotteet houkuttelevat

Hyllyiltä löytyy myös monenlaisia erikoissuoloja. Esimerkiksi yhden erikoissuolapussin kyljessä kerrotaan sisällön olevan hyvin mineraalipitoista ja 280 miljoonaa vuotta vanhaa. Wahlman myöntää havainneensa, että joistain suoloista on tullut jopa terveystuotteita.

– Jokaisen kannattaa vähän miettiä, että mihin suolaa käyttää. Itse olen sitä mieltä, että suola on ruuanlaitossa yksi tärkeimpiä asioita. Aina tarvitaan suolaa, jotta maut tulevat esille. Suolaa ei voi korvata yrteillä, sillä ne tuovat makua ruokaan, mutta suola korostaa niitä.

Suolaa ei voi korvata yrteillä, sillä ne tuovat makua ruokaan, mutta suola korostaa niitä.

Aki Wahlman

Valmiiksi sekoitetut yrttisuolat eivät saa Wahlmania innostumaan.

– Yrtti tahtoo yleensä niissä olla kuivattuja ja aromi on onneton. Sen sijaan pidän esimerkiksi sitruuna- tai pippurisuoloista, joissa on aitoja aromiaineita.

Wahlman vinkkaa, että hienoaromista sitruunasuolaa on helppo valmistaa kotona itsekin.

– Jauha sitruunan kuoria ja lisää suolaa. Pyörittele ja anna kuivua hyvin. Väri ja aromi on upea! Wahlman hehkuttaa.

Mikä ihmeen sormisuola?

Kaupassa on myynnissä myös paljon erilaisia sormisuoloja. Nimi tulee tuotteen käyttötekniikasta.

– Se murennetaan ruokaan sormin. Ongelma sormisuolan kanssa on vähän se, että sitä saattaa tulla käytettyä vähän liikaakin, kun se kokkailufiilis on sen kanssa vaan niin kivaa, naurahtaa Wahlman.

Osta oikein hyvää suklaajäätelöä ja laita sen pinnalle kide tai pari oikein hyvää kidettä sormisuolaa. Se on aivan täydellinen nautinto!

Aki Wahlman

Hän ei kuitenkaan yleisesti allekirjoita väitettä, että suomalaiset söisivät nykyisen kasvaneen tarjonnan takia enemmän tai liikaa suolaa.

– Suola tulee pääasiassa muualta kuin suolahyllyltä. Suurin osa tulee meihin erilaisten teollisten tuotteiden mukana.

Suolan hienoa makuja korostavaa ominaisuutta kannattaa Wahlmanin mielestä testailla rohkeasti.

– Osta oikein hyvää suklaajäätelöä ja laita sen pinnalle kide tai pari oikein hyvää kidettä sormisuolaa. Se on aivan täydellinen nautinto! Siinäkin nimenomaan suolaisuus tekee suklaan nauttimisesta vieläkin parempaa. Suolakiteet kruunaavat nykyisin monet suklaaruuat myös ravintoloissa, Wahlman paljastaa.