Aikainen kevät myi pääsiäiskukat loppuun

Kevät ja erityisesti pääsiäinen tuo kukat suomalaiskoteihin, parvekkeille ja pihamaalle. Tänä keväänä monen kukkakaupan perinteiset pääsiäismyyytävät uhkaavat kuitenkin loppua kesken.

Kotimaa
Narsisseja kukassa
Anna Sirén / Yle

Kajaanin kupeessa, Kainuun ammattiopiston Seppälän puutarhalla on myyty kevätkukkia vuosia. Tänä vuonna keltainen loisto puutarhalla on heikentynyt ennen aikojaan, kukkia ei juuri ole jäljellä.

Pitkä kevät on saanut ihmiset tavallista aiemmin ostoksille, eikä täydennystä ei ole saatu. Kotimaiset kevätkukat ovat loppuneet tukkureilta.

– Esimerkiksi helmililja loppui jo pari viikkoa sitten, kertoo Kajaanissa puutarha-alaa opiskeleva Anne-Maria Purmonen.

helmihyasintti
YLE Keski-Suomi / Niina Ryyppö

Tukkukaupat yrittivät tilata loppuunmyytyä helmililjaa lisää Hollannista, mutta kukka oli loppu sieltäkin.

– Varhainen kevät on vauhdittanut kukkakauppaa myös manner-Euroopassa, kertoo Jouni Karjalainen tukkuliike Kukkatoimituksen Oulun toimipisteestä.

Kompensaatiota viime vuoden katastrofille

Yleisesti kotimainen kukanviljely on vähentynyt viime vuosikymmeninä, mutta sipulikukkien viljely on vielä pitänyt pintansa. Joulun hyasintit ja amaryllikset sekä kevään tulppaanit, ruukkunarsissit ja helmililjat kasvatetaan pitkälti kotimaassa.

Partaharjun Puutarha, yksi suomen suurimmista puutarhoista, on sekin myynyt tänä keväänä ruukkunarsissinsa loppuun.

– Meiltä on lähtenyt myyntiin 1,6 miljoonaa keltaista ruukkunarsissia. Senkin jälkeen kysyntää on ollut niin paljon, että myimme vielä ylimääräiset 300 000 kappaletta, kertoo puutarhan toimitusjohtaja Erkki Savolainen.

Yli 30 vuotta alalla työskennellyt Savolainen ei muista milloinkaan nähneensä näin aikaista ja voimakasta kevään kukkamyyntiä.

– Toisaalta, tämä on hieno kompensaatio viime vuoteen, jolloin kevät oli kukka-alalle aivan katastrofaalinen. Pääsiäinen oli aikaisin ja kevät kylmä, kukat jäivät käsiin. Ainakin Tanskassa meni puutarhoja konkurssiin. Nyt sipulikukat on myyty loppuun ja myymme jo täyttä päätä orvokkivateja, Savolainen myhäilee.