Piskuinen islanninhevonen kantaa raavaammankin miehen

Islanninhevonen on nimensä mukaisesti kotoisin Atlantin valtameren pohjoiselta saarivaltiolta. Tätä pientä rotua löytyy kuitenkin myös Pohjois-Pohjanmaan lakeuksilta, esimerkiksi Muhosjoen varrelta.

islanninhevonen
Islannin hevosia
Taneli Kärki / Yle

Islanninhevonen on nimensä mukaisesti kotoisin Atlantin valtameren pohjoiselta saarivaltiolta. Tätä kotimaisista hevosista kokonsa puolesta poikkeavaa rotua löytyy kuitenkin myös Pohjois-Pohjanmaan lakeuksilta, esimerkiksi Muhosjoen varrelta.

Maallikko voi sekoittaa säkäkorkeudeltaan suhteellisen pienikokoisen hevosrodun poniin. Muhoksella sijaitsevalla Siltalan tilalla vaellusratsastuksia järjestävällä Sirpa Väisäsellä on kokemuksia Islannista, sillä tilan islanninhevoset on haettu merten takaa.

– Islantilaiset ainakin sanovat, että nämä ovat hevosia. Tykkäävät huonoa, jos kutsuu poneiksi.

Hevoslaji on saarivaltion asukkaille kunnia-asia, sillä sitä on kasvatettu tarkasti rotukantaa varjellen jo yli tuhannen vuoden ajan. Rotua pyritään pitämään puhtaana myös tulevaisuudessa.

– Islantiin ei saa viedä muita hevosia. Eikä näitä meidänkään islanninhevosia voi viedä sinne takaisin, Väisänen kertoo.

Sopivat ominaisuudet

Islanninhevoset ovat suomalaisten harrastajien suosiossa muun muassa lajin hyvän sopeutumiskyvyn vuoksi. Varmajalkaisille hevosille kasvaa talveksi paksu suojakarvoitus.

– Nämähän elävät pihattotallissa. Talvisinkin nukkuvat lumihangessa, eli eivät ole karsinahevosia.

Tykkäävät huonoa, jos kutsuu poneiksi.

Sirpa Väisänen

Se joka on käynyt Islannissa, ymmärtää kyllä minkä takia, Väisänen lohkaisee.

Pienestä koostaan huolimatta rodun hevoset ovat vahvoja ja pystyvät tekemään raskastakin työtä.

– Meillä on muhkeat islanninhevoset! Voi ihan raavas mieskin hypätä selkään.

Siltalan tila sijaitsee Muhoksen kunnassa Kylmälänkylässä. Suomen pisimmäksi sanotulle kylälle on keskittynyt useampia hevosenomistajia.

– Eläinlääkärikin sanoi, että täällä on kohta enemmän hevosia kuin lehmiä, Väisänen toteaa.

Taneli Kärki / Yle Oulu