Liettuan parlamentti kannattaa maan eurojäsenyyttä

EU:n uumoillaan hyväksyvän Liettuan eurojäsenyyspyynnön heinäkuussa. Ukrainan kriisin arvioidaan lisäävän liettualaisten haluja vaihtaa liti euroon.

Ulkomaat

Liettuan parlamentti eli seimas on antanut kannatuksensa maan eurojäsenyyspyrkimyksille. Valuutanvaihtoa säätelevän lain muuttamista kannatti parlamentin äänestyksessä tänään torstaina 87 kansanedustajaa, muutosta vastusti seitsemän edustajaa ja 13 pidättäytyi äänestämästä.

– Entistä syvempi yhdentyminen vahvistaa Liettuan turvallisuutta ja kasvattaa poliittista painoarvoamme Euroopassa ja muutenkin kansainvälisesti, arvioi pääministeri Algirdas Butkevičius lausunnossaan.

Asiantuntijoiden mukaan kolmen miljoonan asukkaan Liettua täyttää euroalueen alijäämä- ja inflaatiovaatimukset. EU:n odotetaan hyväksyvän Liettuan eurojäsenyyspyynnön heinäkuussa. Liettua halusi jäseneksi jo aiemmin, mutta se ei täyttänyt vaatimuksia vuonna 2007.

Liettulaiset uumoilevat mahdollisesta jäsenyydestä seuraavan muun muassa hintojen nousua. Tuorein mielipidetiedustelu eurojäsenyydestä tehtiin marraskuussa, tuolloin melkein puolet kansalaisista vastusti Liettuan valuutan litin vaihtamista euroon. Asiantuntija-arvioiden mukaan euron kannatus voi nyt olla korkeampi kuin tuolloin, sillä keväällä on nähty muun muassa Ukrainan kriisi ja Venäjän reaktiot tilanteeseen.

Liettuan talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 3,4 prosenttia ja hieman enemmän ensi vuonna. Se on numeroiden valossa yksi nopeimmin kasvavista EU-talouksista.

Viro liittyi euroalueeseen 2011 ja Liettuan naapurimaa Latvia tänä vuonna. Kaikki kolme Baltian maata liittyivät Euroopan unioniin 2004.

Lähteet: AFP