Oululaiset snooker-harrastajat jännäävät Hullin puolesta

Suomalainen Robin Hull varmisti keskiviikkona paikan snookerin MM-turnaukseen. Edellisen kerran Hull onnistui samassa tempussa 12 vuotta sitten. Englannin Sheffieldissä lauantaina alkava lopputurnaus on snooker-kauden vuosittainen huipentuma.

Snooker-pelaaja Joona Koskela keskittyy lyöntiinsä. Taustalla lyöntivuoroaan odottaa biljardisaliyrittäjä Jouko Laitinen. Kuva: Taneli Kärki / Yle

Suomalainen Robin Hull pelasi myöhään keskiviikkoiltana itsensä snookerin maailmanmestaruusturnaukseen. Edellisen kerran Hull esiintyi Sheffieldin MM-areenalla 12 vuotta sitten. Kauden huipentumaan osallistuu 32 tämän hetken parasta snookeristia.

Lajin oululaiset harrastajat ovat innoissaan suomalaisen menestyksestä. Oulun Biljardöörit -seurassa pelaava Joona Koskela on seurannut Hullin hyvää virettä jo pitkän aikaa.

-Olihan se mahtava juttu ja kyllä sitä on jännätty. Robin on pian kaksi viikkoa jo pelannut karsintoja. Kyllä se on hieno juttu suomalaiselle snookerille.

Hullin taivalta on Oulussa seurattu enimmäkseen netistä löytyvien tulospalveluiden kautta, sillä useimpia karsintapelejä ei ole kuvattu televisiolähetyksiä varten.

-Yksi peli nähtiin onneksi videolta, mutta loput on jännätty livescoringin kautta, Koskela kertoo.

Menestys myös yrittäjän mieleen

Oulun Välkkylässä sijaitsevaa City Biljard -pelisalia pyörittävä Jouko Laitinen on samoilla linjoilla lopputurnauspaikan vaikutuksista.

-Snookerille tekee hyvää, että Robin on tuolla karkeloissa noin korkealla mukana, Laitinen kehaisee.

Hullin menestyksen tuoma huomio on yrittäjän näkökannalta monella tapaa positiivinen juttu. Esimerkiksi salin kävijämäärissä lajin esilläolo näkyy yleensä piikkinä.

-Ainahan se plussaa tuo. Tällä hetkellä on muutenkin hyvin kävijöitä snookerin puolelta. Lisääkin toki kaivataan.

Todellinen tulikoe lauantaina

Robin Hullin lopputurnaus alkaa lauantaina Englannin Sheffieldissä pahimmalla – tai parhaalla – mahdollisella tavalla, näkökulmasta riippuen. Arpa ratkaisi suomalaisen avausvastustajaksi lajin puolustavan maailmanmestarin, Ronnie O’Sullivanin.

-Ylivoimaisesti hankalin voitettava sieltä kaaviosta, kovempaa vastustajaa ei löydy, Koskela analysoi.

Viisinkertaisen maailmanmestarin kohtaamisessa on myös etunsa. Avauspeli legendaarisen Crucible-teatterin vihreällä näyttämöllä uutisoidaan vuorenvarmasti ympäri maailmaa.

-Mahtavaahan se on nähdä. Ei ole monesti nähty tuollaista matsia, eli maailman paras pelaaja vastaan Suomen paras pelaaja, Koskela hekumoi.