1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britanniassa tutkittiin ruokahuijauksia – lammas onkin usein kana

Britannian elintarviketurvallisuusviraston tutkimista 145 lammasruuasta peräti 43 sisälsikin jotain ihan muuta. Myös Which?-kuluttajajärjestön tutkimuksessa lammasruoista löytyi paljon epäselvyyksiä.

Ulkomaat

Britanniassa on todettu jälleen uusia ruokahuijauksia. Britannian elintarviketurvallisuusvirasto tutki takeaway-annosten koostumusta, ja totesi lähes kolmasosas tutkituista lammasruuista sisältävän jotain ihan muuta.

145 tutkitusta lammasruuasta peräti 43 sisälsikin lampaan sijaan kanaa, nautaa tai kalkkunaa. Yhdessäkään tutkituista annoksista ei sentään ollut hevosenlihaa, joka aiheutti Britanniassa ja useissa muissa maissa taannoin suuren skandaalin. Erillisessä Which?-kuluttajajärjestön tekemässä tutkimuksessa selvitettiin 60 Lontoossa ja Birminghamissa ostetun lammascurryn ja -kebabin koostumus. Peräti 24 annoksesta löytyi lihaan liittyviä epäselvyyksiä, esimerkiksi muuta kuin lampaanlihaa. Seitsemässä annoksessa ei ollut ollenkaan lammasta ja viidessä annoksessa käytettyä lihaa ei pystytty tunnistamaan.

– Lampaanlihan korvaaminen halvemmalla lihalla on täysin sopimatonta. Tämän ongelman jatkuva toistuminen osoittaa, että meidän on puututtava asiaan tiukemmin, elintarviketurvallisuusvirasto jyrisee.

Britannian elintarviketurvallisuusvirasto tekee nyt laajemman selvityksen takeaway-annosten sisältämästä lihasta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi