Yrittäjät huolissaan kuntien yrityspalveluista

Erityisiä ongelmia näyttää olevan Honkajoella. Yrittäjät ovat listanneet kunnan elinkeinoelämän plussa ja miinukset, joista he löysivät enemmän jälkimmäisiä. Kunnanjohtaja on kritiikistä erittäin näreissään.

Honkajoki
Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen.
Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen.Yle / Tapio Termonen

Honkajoella Pohjois-Satakunnassa asuva Juri-Jose Mäntysalo on vielä nuori mies, mutta ensimmäisen yrityksensä hän perusti viitisen vuotta sitten. Tuohon aikaan Honkajoki kuului vielä seutukunnalla olevaan elinkeinoyhtiöön ja sieltä löytyi kaikki tarvittava apu.

- Täytettiin paperit ja katsottiin, että mistä saadaan mitäkin tukea ja miten laitetaan yhtiö pystyyn. He hoitivat kaiken ja käytännössä minun piti laittaa vain nimi alle, Mäntysalo kertoo.

Palvelut heikentyneet

Nyt yrittäjät ovat sitä mieltä, että kuntien panostus yrityspalveluihin on laskenut. Esimerkiksi Satakunnassa pian puolet kunnista on eronnut elinkeinoyhtiöistä ja yrittäjien mielestä tämä näkyy jo arjessa.

- No kyllä se näkyy siinä, että osassa kuntia aloittavien yrittäjien määrä on heikentynyt. Toisaalta käynnistyvien yritysten mahdollisuus kasvaa ja pärjätä on vaikeutunut, sanoo Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen.

Honkajoella jo sanasotaa

Honkajoki tunnetaan monista menestyvistä yrityksistä ja viime aikoina alueelle on noussut muun muassa tuulivoimaa. Siitä huolimatta alueen yrittäjät ovat tyytymättömiä siihen että elinkeinotoiminnan päävastuu on nyt kunnanjohtajalla. Plussia ja miinuksia on kerätty jopa paperille, miinuksia löytyi enemmän.

- Eihän kunnalla ja kunnan virkamiehillä ole sellaista osaamista ja näkemystä siihen asiaan. Kyllä se aika heikoissa kantimissa on, sanoo yrittäjä Juri-Jose Mäntysalo.

Honkajoen kunnanjohtaja ei pyynnöistä huolimatta haastatteluun suostunut. Hän kuitenkin sanoo, että elinkeinoyhtiöstä ei ollut mitään apua ja esimerkiksi hanketoiminta on karannut käsistä. Lisäksi hän sanoo, että yrittäjillä on tarve olla muiden yläpuolella. Yrittäjät perustelevat näkemystään tulevaisuudella.

- Tämä on ainoa kulu, josta on tuottoa. Kun yritys menestyy, syntyy työpaikkoja ja verotuloja, sanoo toimitusjohtaja Markku Kivinen Satakunnan Yrittäjistä.

KORJAUS: Juri-Jose Mäntysalon sukunimi oli ensin kirjoitettu virheellisesti Honkasalo.