Hyppää sisältöön

Elisabeth Rehn: Kauhea mielikuva ja kylmät väreet Putinin puheesta

Elisabeth Rehnin mielestä Venäjän toimet Ukrainassa olisi voinut ennustaa jo vuosia sitten. Rehn kuulee Putinin puheissa kaikuja Serbian presidentti Miloševićin puheista. Nato-myönteinen Rehn kannattaa edelleen Suomen Nato-jäsenyyttä.

Elisabeth Rehn. Kuva: Yle

Entinen puolustusministeri ja muun muassa YK:n erityislähettiläänä Bosnia-Hertsegovinassa toiminut Elisabeth Rehn on seurannut Ukrainan tilannetta huolestuneena. Rehnin mielestä Venäjän presidentin Vladimir Putinin puheista olisi pitänyt lukea merkit Venäjän aikeista Ukrainan suhteen jo aiemmin, koska jo astuessaan valtaan Putin lupasi suojella venäläisiä missä tahansa he asuvat.

– Tuli kauhea mielikuva siitä, kun [Serbian] presidentti [Slobodan] Milošević piti puheensa Kosovo-Poljessa, hän sanoi, että teitä serbejä ei koskaan enää loukata ja potkita. Tässä oli ihan samanlainen tunne. Mulla tuli kylmät väreet, kun kuuntelin tätä.

– Ja mehän tiedämme mitä tapahtui Balkanilla tämän puheen jälkeen: sisällissota, joka repi pahasti entistä Jugoslaviaa, Rehn sanoo.

Rehnin mielestä maailmanpolitiikka näyttää kiristyvän.

– Kyllähän tässä on sellaista kylmän sodan pientä sivumakua, Rehn sanoo.

Nato ei ota avosylin vastaan

Nato on lisännyt Ukrainan tilanteen takia läsnäoloaan muun muassa Baltian maissa. Rehn kannattaa myös Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Kyllä minä sen teen, ilman mutta. Ja toivoisin, että tässä nyt oikein mietittäisiin. Mutta kun on tällainen tilanne, on lapsellista uskoa, että meidät syli avoinna vedetään mukaan. Me olemme vähän hankala tapaus nyt, Rehn selittää Nato-jäsenyyden vaikeutta Suomelle.

Rehn ei kuitenkaan usko sodan uhkan laajentumista Ukrainasta muualle Eurooppaan, mutta ymmärtää niitä, joita sodan uhka pelottaa.

– Kyllä tämä on asia, joka voi pelästyttää, antaa epävarmuutta. Meillä on ollut tällainen, että olemme tunteneet itsemme suojatuksi ja asiat menevät mukavasti. Nyt tulee tällainen uusi nimittäjä, jota emme pysty hallitsemaan.

Suomen sisältä päin syntyvää uhkaa Rehn pitää silti paljon todellisempana.

– Pelkään sitä, että tulee jonkinmoista vastakkainasettelua Suomen kansalaisten ja täällä asuvien venäläisten välillä. Hyvässä yhteistyössä olemme olleet ja ilman minkäänlaista kränää. Jos tässä jollakin lailla vaikeutuu suhteet, niin se on täällä sisältä päin sen kaltainen uhka, jota en todellakaan halua nähdä.

.
.