Nasa: Ensimmäinen Maan kokoinen elinkelpoinen planeetta löytynyt

Sitä, onko planeetalla kenties elämää, tutkijat eivät ehkä saa koskaan selville: Kepler-186f -planeetta sijaitsee liian kaukana Joutsenen tähdistössä, 500 valovuoden päässä Maasta.

tiede
Taiteilijan näkemys Kepler-186f-planeetasta.
Taiteilijan näkemys Kepler-186f-planeetasta.Nasa Ames / SETI Institute / JPL-Caltech

Avaruustutkijat ovat löytäneet ensimmäisen asumiskelpoisella alueella sijaitsevan Maan kokoisen planeetan. Planeetta löytyi Nasan Kepler-teleskoopin avulla. Eksoplaneetta on saanut nimekseen Kepler-186f.

Tutkimuksen tuloksista kerrottiin torstaina Science-lehdessä. Kepler-186f-planeetta sijaitsee 500 valovuoden päässä Maasta Joutsenen tähdistössä, missä se kiertää punaista kääpiötä. Planeetta sijaitsee vyöhykkeellä, missä ei ole liian kuuma tai liian kylmä elämän edellytyksille.

Planeetta on noin kymmenen prosenttia maata suurempi ja sillä saattaa hyvinkin olla juoksevaa vettä pinnallaan, tutkijat sanovat. Planeetta on kuitenkin todennäköisesti hieman Maata kylmempi. Punainen kääpiö tuottaa sen pinnalle hieman oranssihtavan valon.

– Voimme nyt sanoa, että muita mahdollisesti elinkelpoisia maailmoita, Maan kanssa saman kokoisia, voi olla olemassa. Se ei ole enää tieteiskirjallisuuden todellisuutta, sanoi avaruudesta älyllistä elämää etsivän Seti-instituutin tutkija Elisa Quintana.

Planeetta on yksi viidestä tähteä kiertävästä planeetasta järjestelmässä. Järjestelmän muut planeetat ovat kuitenkin liian lähellä tähteään ollakseen elinkelpoisia.

– Tämä on paras tähän mennessä löydettu asumiskelpoinen planeetta, riemuitsi Kalifornian Berkeleyn yliopiston astronomi Geoff Marcy.

Sitä, onko planeetalla kenties elämää, tutkijat eivät ehkä saa koskaan selville, sillä se sijaitsee liian kaukana jopa uuden sukupolven teleskoopeille, jotka Nasa ottaa käyttöön 2018.

– Osa ihmisistä kutsuu näitä asumiskelpoisiksi planeetoiksi, mutta emme tietenkään tiedä varmasti ovatko ne sitä, toppuutteli puolestaan tutkimusryhmässä mukana ollut San Franciscon osavaltio-yliopiston astronomi Stephen Kane.

Kepler on löytänyt kaikkiaan 961 planeettaa sitten vuoden 2009, mutta niistä vain muutama kymmenen sijaitsee asumiskelpoisella vyöhykkeellä.

Lähteet: AP, AFP