Vanhemmat hädissään Korean turmassa – "Älkää juosko karkuun, herra pääministeri"

Sukeltajat ovat tehneet etsintöjä henkensä kaupalla hankalassa merisäässä. Kadonneiden lukiolaisten vanhemmat ovat turhautuneet pelastustöiden hitauteen.

Ulkomaat
Uppoavan laivan pelastustöitä.
Etelä-Korean rannikkovartiosto / EPA

Yhä surkeammaksi käyvä sää on haitannut merkittävästi sukeltajien yrityksiä löytää eloonjääneitä Etelä-Korean laivaturmassa. Ainakin 25:n vahvistetaan kuolleen ja vähintään 270 ihmistä on edelleen kateissa. Kaikkiaan 179 on kirjattu pelastuneiksi.

– Rehellisesti ajattelen, että mahdollisuus enää löytää eloonjääneitä on lähes nolla, sanoi rannikkovartiostoon kuuluva viranomainen uutistoimisto AFP:lle.

Pelastustöiden hankaluudesta kertoo se, että itse sukeltajista kolme on jouduttu pelastamaan heidän jouduttuaan meren riepoteltaviksi. Lisäksi näkeminen on lähes mahdotonta lietteisessä vedessä.

Aika on loppumaisillaan.

Laivassa oli muun muassa 375 lukiolaista, kun kuului jysähdys ja laiva kallistui. Matkustajia kehotettiin pysymään aloillaan eikä varsinaista evakuointia koskaan aloitettu ennen laivan uppoamista. Joidenkin tietojen mukaan laivan kapteeni olisi pelastautunut ensimmäisten joukossa käytännön vastaisesti.

Rannikkovartiston 500 sukeltajaa, 169 alusta ja 29 ilma-alusta ottavat osaa etsintöihin. Hidas edistyminen turhauttaa kadoksissa olevien omaisia.

– Mitä teet, kun ihmisiä kuolee? Aika on loppumaisillaan!, huusi eräs nainen presidentti Park Geun-Hyelle tämän vieraillessa koolle kokoontuneiden omaisten luona.

Presidentin turvamiehet olivat varpaillaan. Samana päivänä pääministeri Chung Hong-Won oli tullut tönityksi ja häntä kohti oli heitetty pulloja.

– Älkää juosko karkuun, herra pääministeri!, yksi äiti oli vedonnut yrittäen pysäyttää hänet.

– Kerro, mitä aiotte tehdä.

Laivalla oli teini-ikäisiä soulilaislukion oppilaita, jotka matkustivat opintoretkelle Jejun saarelle.

Jos kaikki kadonneet julistetaan kuolleiksi, keskiviikon laivaturma lukeutuisi Etelä-Korean rauhanajan pahimpiin onnettomuuksiin. Edellinen saman mittakaavan uppoaminen hiljensi Etelä-Korean vuonna 1993, kun 292 ihmistä hukkui. Vuonna 1995 noin 500 kuoli tavaratalon sorruttua Soulissa.

On edelleen epäselvää, mitä laivalle tapahtui. Jysäys ja kallistuma vaikuttaisivat johtuneen törmäyksestä. Kapteeni vakuuttaa, ettei ohjannut laivaa karille. Perjantaina turman virallinen tutkinta jatkuu kapteenin kuulustelulla.

Sekä 69-vuotias kapteeni että varustamo ovat pyytäneet kuolemantapauksia anteeksi, mutta eivät ole myöntäneet olevansa vastuullisia.

Lähteet: AP, AFP, Reuters