1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nobel-suuruus Gabriel García Márquez kuollut

Kirjailija kuoli kotonaan Méxicossa 87-vuotiaana. Kolumbialaisen García Márquezin tunnetuin teos Sadan vuoden yksinäisyys on käännetty yli 25 kielelle ja pelkästään sitä on myyty noin 50 miljoonaa kappaletta.

Gabriel Garcia Márquez kotiovellaan Mexico Cityssä 6. maaliskuuta. Kuva: Mario Guzman / EPA

Kolumbialainen Nobel-kirjailija Gabriel García Márquez on kuollut. Meksikolaisissa sanomalehdissä esiintyneet tiedot vahvisti Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos.

Aiemmin huhtikuussa kerrottiin, että 87-vuotias García Márquez oli joutunut sairaalaan Meksikon pääkaupungissa Méxicossa.

Tuolloin meksikolaistiedotusvälineet kertoivat, että García Márquez olisi joutunut sairaalaan keuhkokuumeen vuoksi. Perheen läheinen ystävä sanoi torstaina, että kirjailija kuoli kotonaan Méxicossa, sillä hän lähti sairaalasta viime viikolla.

Vuonna 1982 Nobel-palkinnon saanut kirjailija oli yksi espanjankielisen kirjallisuuden kaikkien aikojen suosituimmista kirjailijoista. Espanjankielisissä maissa pelkällä "Gabo"-lempinimellä tunnettu kirjailija oli maagisen realismin mestari. Meksikolainen kirjailija Carlos Fuentes nimitti García Márquezia parhaaksi espanjankieliseksi kirjailijaksi sitten Don Quijoten kirjoittaneen Miguel de Cervantesin.

García Márquezin tunnetuin teos, vuonna 1967 julkaistu Sadan vuoden yksinäisyys, on käännetty yli 25 kielelle ja pelkästään sitä on myyty noin 50 miljoonaa kappaletta. García Márquezin tuotantoa enemmän espanjaksi julkaistua kirjallisuutta on myyty vain Raamattua.

Läpimurtoteoksensa rinnalla Márquezin tunnetuimpia teoksia ovat Patriarkan syksy (1975) ja Rakkautta koleran aikaan (1985). Hänen viimeisin teoksensa on Muistojeni ilottomat huorat (2004).

Pikkukylän poika kuunteli sukulaisen tarinoita

García Márquez syntyi Aracatacan pikkupaikkakunnalla Kolumbiassa, Karibianmeren rannalla vuonna 1927. Hän oli vanhin aatelisrouva Luisa Santiaga Márquez Iguaran ja lennättimenhoitaja Gabriel Eligio Garcían yhdestätoista lapsesta – isällä oli lisäksi ainakin neljä lasta avioliittonsa ulkopuolella. Hän vietti lapsuutensa äidin vanhempien kartanossa isovanhempiensa kanssa.

Isovanhempien ja sukulaisten kertomat tarinat vaikuttivat suuresti tulevan kirjailijan mielikuvitukseen. Isoisä, entinen eversti, esimerkiksi kertoi usein tarinoita ns. tuhannen päivän sodasta, Kolumbian sisällissodasta 1899–1902, jossa hän taisteli. Myös isoäiti oli armoitettu tarinankertoja:

– Hän kertoi asioita, jotka kuulostivat yliluonnollisilta ja mielikuvituksellisilta, mutta hän kertoi niitä täysin luonnollisesti, García Márquez on sanonut haastattelussa.

Aracatacasta puolestaan tuli esikuva García Márquezin myyttiseen Macondoon, jonne Sadan vuoden yksinäisyys sijoittuu.

García Márquez laitettiin valtion ylläpitämään sisäoppilaitokseen Bogotan lähelle, missä hän osoittautui ahkeraksi oppilaaksi ja innokkaaksi kirjallisuuden lukijaksi. Hän julkaisi ensimmäisen teoksensa 1947 ollessaan vielä opiskelija. Aluksi hän opiskeli lakia isänsä vaatimuksen mukaan, mutta kyllästyi ja keskeytti opintonsa. Tämän jälkeen hän työskenteli toimittajana, kunnes kirjallisuus vei mennessään.

Vuonna 1958 García Márquez avioitui Mercedes Barchan, lapsuutensa naapurintytön kanssa. He saivat kaksi poikaa. Rakkautta koleran aikaan -kirjaan innoittanut avioliitto kesti kuolemaan saakka: vaimo ja pojat olivat kirjailijan kuolinvuoteen äärellä loppuun asti, kertoivat meksikolaiset tiedotusvälineet.

Kirjailijanuransa ohella García Márquez toimi yhä muun muassa toimittajana sekä myös kustantajana ja poliittisena aktivistina. García Márquez oli poliittisesti vasemmistolainen ja Kuuban Fidel Castron ystävä.

García Márquez kirjoitti aktiivisesti yli 60 vuotta. Vuonna 2008 hän kuitenkin ilmoitti lopettaneensa kirjoittamisen muun muassa muistihäiriöidensä vuoksi. Hän asui Meksikossa vuosikymmeniä, mutta vietti pitkiä aikoja myös Havannassa.

Marquez esiintyi viimeistä kertaa julkisuudessa maaliskuussa, kun hän astui ulos tervehtiäkseen talonsa ulkopuolella olevia toimittajia. Hän vietti tuolloin 87-vuotissyntymäpäiväänsä.