TS: Veronmaksajain keskusliitto haluaa lisää vapautta lounasseteleihin

Verohallinnon ohjeiden mukaan lounasseteleillä tai -kortilla ei saa maksaa vaikkapa koko perheen ruokia viikonloppuna.

Kotimaa

Veronmaksajain keskusliitto ja verottaja ovat eri mieltä lounassetelijärjestelmän pelisäännöistä, kirjoittaa Turun Sanomat. Veronmaksajain keskusliitto haluaa asiakkaille enemmän vapautta päättää lounasseteleidensä käytöstä. Verohallinnon tuoreimmat ohjeet kuitenkin painottavat, että ateriaetu on henkilökohtainen ja sen voi käyttää vain kerran päivässä.

– On työntekijän asia, haluaako hän syödä kahdenkympin pihvin vai kympin keiton. Jos lounasseteli on jäänyt käyttämättä jonain muuna päivänä, se tulee kuitenkin siihen käyttöön, johon se on tarkoitettu, sanoo Veronmaksajain keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela.

Verohallinnon ohjeiden mukaan lounasseteleillä tai -kortilla ei siis saisi maksaa vaikkapa koko perheen ruokia viikonloppuna. Korpela ei näe asiassa ongelmaa:

– Jos työnantajalta saa autoedun, kyllähän muut perheenjäsenet saavat käyttää autoa. Miksi ateriaedun pitää olla niin henkilökohtainen? Ihmiset kuitenkin maksavat veron ateriaedun käyvästä arvosta.

Verottaja on viime aikoina tarkentanut ohjeistuksiaan lounasseteleiden käytössä. Käytännössä ateriaedun valvontaa on tiukennettu. Esimerkiksi lounaskorttia käyttävän henkilön pitäisi pystyä todistamaan ravintolassa henkilöllisyytensä, kertoo verohallinnon johtava veroasiantuntija Tero Määttä.

– Jos kassapääte ei tunnista lounaskortteja, kortti pitää käytännössä antaa kassalle, joka tulostaa kuitin, jonka asiakas allekirjoittaa.