Totti Karpela taltutti suomalaisen Toblerone-kaapparin

Lentoyhtiöiden turvakouluttajana toiminut Karpela matkusti sattumalta samalla Cathay Pacific -lentoyhtiön koneella 14. helmikuuta kuin konekaappauksen yrityksestä epäilty 23-vuotias suomalaismies.

South China Morning Post -lehti kertoi tapauksesta. Kuva: South China Morning Post / Yle Uutisgrafiikka

Turva-alan asiantuntija Totti Karpela oli mukana taltuttamassa suomalaismiestä, jonka epäillään yrittäneen kaapata Amsterdamista Kiinan Hongkongiin matkalla olleen lentokoneen Toblerone-suklaapatukalla uhkaillen.

Lentoyhtiöiden turvakouluttajana toiminut Karpela matkusti sattumalta samalla Cathay Pacific -lentoyhtiön koneella 14. helmikuuta kuin konekaappauksen yrityksestä epäilty 23-vuotias suomalaismies. He olivat olleet myös samalla edeltävällä lennolla Helsingistä Amsterdamiin.

Karpela kertoo, että koneen tuttu purseri herätti hänet kesken yölennon, kun kapteeni oli ohjeistanut laittamaan sekavasti käyttäytyneen suomalaismiehen käsirautoihin.

Lentohenkilökunnan mukaan mies oli hieman aiemmin heilutellut kädessään suurta Toblerone-patukkaa kuin miekkaa ja vaatinut pääsyä koneen ohjaamoon sekä ilmoittanut lentohenkilökunnalle, että hän kaappaa koneen. Mies oli kertonut haluavansa koneen lentävän Venäjän Sotšiin, jotta hän pääsisi seuraamaan talviolympialaisia. Päähänsä mies oli kietonut kaksi turistiluokan peittoa ja yhden peiton hän oli pukenut selkäänsä viitaksi. Mies oli myös puhunut pommista. Tapauksesta kertoi perjantaina hongkongilainen South China Morning Post.

Suomalaismies oli istumassa koneen takarivissä, kun Karpela saapui paikalle ja laittoi miehen käsirautoihin. Karpela kertoo, että mies ei tehnyt vastarintaa eikä käyttäytynyt aggressiivisesti.

Koska Karpela kuuli, että mies puhuu suomea, hän jäi loppulennon ajaksi rauhoittelemaan miestä. Karpelan mukaan mies käyttäytyi sekavasti.

– Hän puhui räjähteistä, joista matkustajien pitäisi olla huolissaan ja terroristeista. Keskustelunaiheet vaihtelivat a:sta ö:hön. Välillä oli ihan selkeitä keskustelun hetkiä ja välillä oli kovin sekavaa, Karpela kertoo.

Tapauksen oikeuskäsittely jatkuu Hongkongissa ensi viikon keskiviikkona. Karpela on menossa oikeuteen välikohtauksen todistajaksi.

Karpela on toiminut useiden lentoyhtiöiden, myös Cathay Pacificin turvakouluttajana. Hän kertoo joutuneensa viimeisen kymmenen vuoden aikana yhdeksän kertaa tilanteeseen, jossa matkustaja on lennon aikana käyttäytynyt aggressiivisesti.