Jo 12 kuollut Mount Everestillä

Varhain perjantaiaamuna Mount Everestillä sattunut lumivyöry on surmannut ainakin 12. Kolme on edelleen kateissa.

Ulkomaat
Vuorikiipeilijöitä Everestillä.
Vuorikiipeilijöitä Mount Everestin huipun tuntumassa 23. maaliskuuta 2013. Lumivyöry on tappanut useita ihmisiä reitillä, jota kiipeilijät käyttävät huipulle yrittäessään.Tshering Sherpa / AFP

Nepalilaisviranomaisten mukaan onnettomuus tapahtui Mount Everestin kakkosleirin alapuolella noin 6 400 metrin korkeudessa.

Lumivyöry osui reitille, jota kiipeilijät käyttävät yrittäessään päästä maailman korkeimman vuoren huipulle. Vyöryn alle jäi joukko nepalilaisoppaita, jotka olivat virittämässä köysiä Mount Everestin valloitusta yrittäville.

Šerpoista kuoli 12 ja ainakin kolme on edelleen kateissa. Nepalin matkailuministeriön edustajan Dipendra Paudelin mukaan viranomaisilla ei ole tietoa siitä, kuinka monta ihmistä kaikkiaan jäi lumivyöryn alle.

Ainakin seitsemän ihmistä on pelastettu lumi- ja jäämassoista. Kaksi loukkaantunutta on kuljetettu helikopterilla sairaalahoitoon.

Sadat kiipeilijät oppaineen ovat kokoontuneet Mount Everestin perusleirille (5 300 m) odottamaan sääolosuhteiden paranemista ennen viimeistä yritystä valloittaa 8 850 metrin korkeudessa sijaitseva vuorenhuippu. Kevään kiipeilykauden aikaikkuna sulkeutuu toukokuun loppupuolella.

Perjantaina sattunut onnettomuus on Mount Everestin historian pahin. Vuonna 1996 kahdeksan ihmistä menehtyi lumimyrskyssä. Vuonna 1970 kuusi nepalilaista šerpaa kuoli lumivyöryssä.

Ensimmäisenä Mount Everestin huipun valloittivat Sir Edmund Hillary ja Tenzing Norgay vuonna 1953. Sen jälkeen huipun on saavuttanut yli 4 000 kiipeilijää. Vuorella on kuollut lähes 250 ihmistä.

Suomen ulkoministeriöstä ei perjantaina osattu sanoa mahdollisten suomalaisten mukanaolosta turmassa, mutta tilanne on ministeriön seurannassa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters