Tuhkarokko tappaa Vietnamissa

Laajat rokotukset ovat vähentäneet tuhkarokkoa, joka vielä 2000-luvun alussa tappoi yli puoli miljoonaa ihmistä vuodessa. Vietnamissakin lapset rokotetaan, mutta suojaan jääneet aukot ovat päästäneet viruksen leviämään poikkeuksellisen rajusti.

terveys

Vietnamissa on ainakin 112 ihmistä kuollut ja tuhannet muutkin sairastuneet tuhkarokkoon tänä vuonna. Suurin osa kuolonuhreista on alle kymmenvuotiaita.

Vietnamin terveysministeriön varoittaa, että kuolleiden määrä saattaa nousta, ellei tartuntojen leviämistä saada pysähtymään. Myös Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tilanne on hyvin huolestuttava. Monet lääkärit ovet kehottaneet Vietnamia julistamaan tartunnat virallisesti epidemiaksi kansalaisten huomion herättämiseksi.

Ongelmaa pahentaa muun muassa se, että hätääntyneet vanhemmat tuovat lapsiaan kaupunkien lastensairaaloihin, joissa muiden sairauksien heikentämät potilaat ovat alttiita tuhkarokkotartunnalle.

Viranomaiset ovat lisänneet lasten rokottamista ja kehottaneet sairastuneiden vanhempia hankkimaan hoitoa paikallisista sairaaloista.

Ennen laajoja rokotuksia miljoonia kuolonuhreja

Vietnamissa rokotetaan laajalti monia lapsuusiän sairauksia vastaan. Myös tuhkarokko on mukana rokotusohjelmassa. Maassa on kuitenkin myös vanhempia, jotka jättävät lapsensa rokottamatta sivuvaikutusten pelossa.

Virus on erityisen vaarallinen alle viisivuotiailla ja varsinkin vauvoille, joita ei ole vielä voitu rokottaa. Siksi WHO kehottaa rokottamaan isommat lapset, ettei tauti pääse etenemään heistä vauvoihin. Yhdeksän kymmenestä rokottamattomasta lapsesta saa tartunnan, jos on tekemisissä sairastuneen kanssa.

Tuhkarokko on edelleen yleinen monissa kehitysmaissa, etenkin osissa Afrikkaa ja Aasiaa. Tartunnan saa yli 20 miljoonaa ihmistä vuodessa. Pahiten kärsivät aliravitut lapset: heistä kymmenesosa kuolee.

Maailmanlaajuiset rokotukset ovat pudottaneet kuolleiden määrää 2000-luvulla 78 prosenttia. Toissa vuonna tuhkarokkoon kuoli 122 000 ihmistä. Vuoden 2000 luku oli 562 000, ja ennen kuin laajat rokotukset alkoivat 1980-luvulla, kuolleita oli vuosittain 2,6 miljoonaa.

Suomessa tuhkarokko kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Tautia ei esiintynyt Suomessa kotoperäisenä pitkään aikaan, mutta tällä vuosikymmenellä sitä on jälleen todettu.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset