1. yle.fi
  2. Uutiset

Nasan luotain tömähti Kuun pimeälle puolelle

Lähipäivinä selviää, mihin kohtaan Kuuta syntyi uusi pieni kraatteri. Itse luotaimesta ei Nasan mukaan jäänyt törmäyksessä jäljelle mitään.

Ulkomaat
Taiteilijan näkemys LADEE-luotaimesta.
Taiteilijan näkemys LADEE-luotaimesta.Dana Berry / NASA Ames

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pieni luotain on päättänyt viime syksynä alkaneen matkansa putoamalla Kuun pinnalle.

LADEE-luotaimen työ tuli tehdyksi viime kuussa, ja kiertorataa alettiin alentaa, jotta matka päättyisi viimeistään maanantaina. Perjantaina luotain luiskahti alas Kuun pimeälle puolelle.

Tutkijat arvelevat, että LADEE haihtui jäljettömiin iskeytyessään Kuun pintaan 5 800 kilometrin tuntivauhtia. Pienen kraatterin LADEE kuitenkin todennäköisesti jätti, Nasassa arvellaan.

Vie joitakin päiviä, ennen kuin selviää, minne kuoppa tarkalleen syntyi. Se lienee Maasta katsottuna juuri ja juuri takapuolella.

Maan kiertolaisen erityislaatuista kaasukehää ja pölyvaippaa kartoittanut 400-kiloinen luotain ammuttiin Kuun kiertoradalle syyskuussa. Laitteet havaitsivat kehässä muun muassa neonia, magnesiumia ja titaania.

Tutkija Rick Elphicin mukaan LADEE-projekti oli suurmenestys. Tieto, jota luotain lähetti Kuusta, päästi astronomit silmäilemään samalla myös muita vastaavanlaisia taivaankappaleita, Elphic sanoi.

Lähteet: AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi