1. yle.fi
  2. Uutiset

Miinoja raivaavat jättiläisrotat pelastavat henkiä Mosambikissa – video

Miinanraivaukseen on saatu karvaista apua: erikoiskoulutetut savannihamstraajarotat kykenevät haistamaan miinojen räjähteet maaperästä. Herkkänenäiset rotat ovat metallinpaljastimen kanssa kulkevaa ihmistä paljon nopeampia ja kevyinä otuksina ne eivät myöskään räjäytä miinoja vahingossa.

Ulkomaat
Miinoja etsivä rotta.
Mosambikissa on koulutettu rottia etsimään maamiinoja.

Mosambikin sisällissota päättyi jo yli 20 vuotta sitten, mutta maastoon jääneet miinat uhkaavat yhä ihmishenkiä. Miinanraivaukseen on kuitenkin saatu karvaista apua: erikoiskoulutetut savannihamstraajarotat kykenevät haistamaan miinojen räjähteet maaperästä.

Suurikokoisen Nidimara-rottanaaraan päivä alkaa aamukuudelta. Nidimaran kouluttaja Afredo Adamo selittää, että rotat ovat luontaisesti yöeläimiä, joten ne eivät pidä auringonvalosta. Siksi niitä altistetaan valolle mahdollisimman vähän.

Rotat ovat täydellisiä miinanraivaajia, sillä niillä on poikkeuksellisen herkkä hajuaisti. Ne ovat myös esimerkiksi koiria kevyempiä, joten ne eivät räjäytä miinaa sen päälle astuessaan. Herkkänenäiset rotat ovat myös metallinpaljastimen kanssa kulkevia ihmisiä paljon nopeampia miinojen etsijöitä. Metallinpaljastimet lisäksi reagoivat kaikkeen metalliin, joten rotat ovat myös tarkempia.

Rottiin on kiinnitetty valjaat, joiden avulla niitä talutetaan järjestelmällisesti miinakentällä sentti sentiltä. Kun rotta havaitsee miinan, se alkaa rapsuttaa maata tassuillaan. Tämän jälkeen asiantuntijat poistavat miinan ja räjäyttävät sen hallitusti kauempana.

Nidimara puolestaan saa herkkuja päivänsä palkaksi.

Lähteet: ZDF

Lue seuraavaksi