Kallolöytö kumoamassa vanhan käsityksen: Hai ei ole elävä fossiili

Yhdysvalloista löytynyt satojen miljoonien vuosien ikäinen pääkallo rikkoo käsityksen, jonka mukaan hai kehittyi nykymuotoonsa varhain eikä ole sen jälkeen muuttunut.

Ulkomaat
Valkohai pinnan alla.
Kimmo Ohtonen / Yle

Tämän päivän hait eivät olekaan "eläviä fossiileja", jotka eivät ole muuttuneet satoihin miljooniin vuosiin, kuten oppikirjoissa yleisesti sanotaan. Poikkeuksellinen kallolöytö rikkoo vakiintunutta käsitystä, jonka mukaan hain rakenne kehittyi jo varhain niin täydelliseksi, että evoluutio lakkasi kajoamasta siihen.

Vanhan käsityksen mukaan nykyhain rustoranka on vanhempaa perua kuin luukalojen tukiranka. Myös hain kidusten muoto on uskottu ikiaikaiseksi. Arkansas'n osavaltiosta Yhdysvalloista löytynyt kivettynyt kallo kertoo kuitenkin toista.

Ozarcus mapesae eli 325 miljoonaa vuotta sitten, jolloin Arkansas'n alueella lainehti valtameri. Eläimen arvellaan olleen 60–90 senttimetrin mittainen ja pienihampainen, mutta jo haiden sukua.

Haista on säästynyt enimmäkseen hampaita

Kaikkien kalojen – myös haiden – pää muodostuu leuasta sekä niitä ja kiduksia tukevista kaarista. Hailla ne ovat rustoa, joka kestää aikaa paljon luita huonommin, joten tutkijoilla on hain kehitysvaiheista heikosti konkreettista näyttöä. Tähän päivään on säästynyt enimmäkseen vain hampaita.

Hauraat rustolöydöt ovat yleensä litistyneitä kappaleita, joista alkuperäistä muotoa on mahdoton selvittää. Arkansas'n löytö on säilynyt lähes kolmiulotteisena. Se on kaikkien aikojen vanhin fossiili, jossa varhaisen hain kiduskaaret näkyvät täydellisinä.

Tutkijoiden mukaan kallolöytö on ratkaiseva todste siitä, että muinaishaiden ranka olikin luuta, ei rustoa. Uusia teoria on, että luinen tukiranka korvautui joustavalla rustolla, kun hai erikoistui syvänmeren saalistajaksi.

Myös kidukset olivat alkujaan paljon enemmän luukalojen nykyistä mallia kuin tämän päivän haiden kidusten kaltaiset, yhdysvaltalaistutkijat kertovat.

Tutkimus on julkaistu tiedelehti Naturessa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset