1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Pääsiäisen sää jatkuu aurinkoisena – Pohjanmaalla kokkojen poltossa syytä olla varovainen

Korkeapaine vahvistuu ja sateet väistyvät aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Lauantainen pääsiäiskokkojen poltto Pohjanmaalla onnistuu näillä näkymin, tuulen vuoksi kannattaa olla tarkkana.

sää
Sääkartta.

Yön aikana maan keski- ja pohjoisosan yli liikkuvat sateet väistyvät itään. Lauantai on suuressa osassa maata poutainen ja monin paikoin aurinkoinen. Pohjois-Lapissa voi Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan tulla vielä vettä tai räntää.

Pääsiäispyhät jatkuvat lämpiminä.

- Lämpötila nousee viidentoista asteen tietämille suuressa osassa maata, ehkä jopa sen paremmalle puolelle, Huutonen sanoo.

Pääsiäiskokkoja poltettaessa oltava tarkkana tuulen vuoksi

Pohjanmaalla on useimmiten pääsiäisenä vielä lunta maassa tai maa on ainakin märkää, tänä vuonna on toisin.

- Vaikka ruohikkopalovaroitus ei olekaan enää voimassa, kannattaa pääsiäiskokkojen poltossa Pohjanmaalla olla tarkkana, koska tuuli on kovaa, Huutonen sanoo.

Pohjanmaalla kokkoja poltetaan samana päivänä kun trullit eli pikkunoidat kiertelevät talosta toiseen.

- Näillä näkymin perinteitä päästään sään puolesta kunnioittamaan ja kokkoja voi polttaa, mutta kannattaa tarkistaa vielä lauantaina ruohikkopalovaroitukset, sanoo Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Noora Viinamäki Kokkolasta.

Viinamäki korostaa, että kokkoja poltettaessa alkusammutusvälineet, kuten käsisammutin, vesiletku tai ämpäreitä on syytä pitää lähistöllä.

- Kokkopaikalle pitää jäädä siihen asti, kunnes hiillos on kokonaan sammunut eikä kokkoa pidä lähteä koskaan sytyttämään yksinään ilman kaveria. Kokossa on voi polttaa risuja ja muuta puuta, roskia sinne ei saisi laittaa, Viinamäki muistuttaa.

Lue seuraavaksi