1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Algerian iäkäs presidentti sai jatkokauden – vastustajat syyttävät suuresta vaalivilpistä

Algerian presidentti on pyörätuolipotilas, mutta aikoo hallita maata vielä viisi vuotta. Hänen vastustajansa pitävät vaalitulosta vääristeltynä.

Algerian 77-vuotias presidentti Abdelaziz Bouteflika on saanut murskavoiton maan eilisissä presidentinvaaleissa. Algeriaa 15 vuotta johtanut Bouteflika pääsee jo neljännelle presidenttikaudelle.

Sisäministeriön alustavien tulosten mukaan Bouteflika olisi saanut 81,53 prosenttia äänistä. Hänen tärkein kilpailijansa Ali Benflis sai 12,18 prosenttia. Ehdolla oli neljä muutakin kandidaattia, joiden kannatus jäi mitättömäksi.

Äänestysprosentti oli sisäministeriön mukaan 51,7 prosenttia.

Monet oppositiopuolueet boikotoivat vaaleja, joita laajasti on pidetty epärehellisinä.

Bouteflika äänesti itse pyörätuolissa istuen. Hänen terveytensä on heikko, sillä hän sai viime vuonna aivohalvauksen ja oli pitkään hoidossa Ranskassa. Hänen olinpaikkaansa tai vointiaan ei tiedetty moniin viikkoihin.

Bouteflika ei ollut ennen torstain äänestystä esiintynyt julkisuudessa sitten toukokuun 2012.

Huolimatta mahdollisesta vaalivilpistä Bouteflika on suosittu hahmo kotimaassaan. Hän nousi julkisuuteen Ranskaa vastaan käydyn sisällissodan jälkeen. Hänen kannattajansa myös arvostavat sitä, ettei Bouteflika ole sallinut arabikevään kaltaisia levottomuuksia Algeriassa.