Nepalin lumivyöryn jäljiltä vielä neljä ihmistä kateissa

Viranomaisten mukaan toivoa heidän elossa löytymiseksi ei ole.

Ulkomaat
Mount Everest.
Mount Everest on maailman korkein vuori Himalajan vuoristossa Nepalin ja Tiibetin rajalla.Narendra Shrestha / EPA

Mount Everestillä perjantaina sattuneessa lumivyöryssä kuoli ainakin 12 nepalilaista kiipeilyopasta eli šerpaa. Neljä ihmistä on vielä kateissa.

Nepalilaisoppaat olivat virittämässä köysiä Mount Everestin valloitusta yrittäville.

Nepalin matkailuministeriön edustajan Dipendra Paudelin mukaan etsintäpartiot yrittävät löytää lumen alle jääneitä ruumiita.

– Ei ole mitään toivoa siitä, että kateissa olevat neljä miestä löytyisivät hengissä. He ovat olleet lumen alla yli vuorokauden, Paudel sanoi.

Viranomaiset eivät kuitenkaan nosta virallista uhrilukua 16:een ennen kuin ruumiit on löydetty.

"Kaikki ovat järkyttyneitä"

Mount Everestin historian pahin turma on saanut vuoren perusleirillä (5 300 m) olevat kiipeilijät keskeyttämään yrityksensä saavuttaa maailman korkeimman vuoren huippu (8 850 m).

Kiipeilijät julistivat tauon kestävän neljä päivää. Osa kiipeilijöistä keskeytti hankkeensa kokonaan. Ne, jotka ovat päättäneet jatkaa, tekivät niin neuvoteltuaan ensin šerpojensa kanssa.

– Istuin ja laskin helikopterin nousevan 13 kertaa – 12 tapauksessa päiden yli lennätettiin kuolleiden ruumiita, jotka riippuivat helikopteriin kiinnitetyn pitkän köyden varassa, paikalla ollut kiipeilijä Tim Rippel kirjoitti blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

– Kaikki täällä perusleirillä olevat ovat järkyttyneitä. Jotkut pakkaavat varusteitaan ja luovuttavat, he eivät halua enää olla missään tekemisissä koko homman kanssa. Todellisuus on iskenyt tajuntaan, Rippel jatkoi.

Rippelin neljällä šerpalla oli onnea: kaksi heistä oli palannut perusleiriin vain viitisen minuuttia ennen lumivyöryä. Kaksi joutui vyöryn kuljettamaksi, mutta saivat itsensä irrotettua lumi- ja jäämassojen otteesta.

Petollinen Khumbu

Lumivyöry tapahtui kakkosleirin (7 750 m) alapuolella noin 5 800 metrin korkeudessa hengenvaarallisella Khumbu-nimisellä jääputouksella. Khumbu on täynnä railoja ja massiivisia jäälohkareita, jotka saattavat hetkenä minä hyvänsä irrota varoittamatta.

Noin sata kiipeilijää ja heidän šerpaansa on jo ohittanut Khumbun valmistautuessaan Mount Everestin valloittamiseen. He ovat turvassa, mutta tarvitsevat uuden reitin retkensä jatkamiseksi.

Kiipeilijät pitävät 5 486 metrin korkeudessa olevaa Khumbua kaikkein vaarallisimpana paikkana koko vuorella.

Turvallisempaa tietä huipulle ei kuitenkaan ole löydetty. Niin kutsuttua South Col -nimistä reittiä käyttivät Mount Everestin ensimmäisenä valloittaneet Sir Edmund Hillary ja Tenzing Norgay.

He kiipesivät vuorelle vuonna 1953. Sen jälkeen huipun on saavuttanut yli 4 000 kiipeilijää. Henkensä vuorella on menettänyt lähes 250 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP