Lehti: Yhdysvalloista joukkoja sotaharjoituksiin Viroon

Yhdysvallat aikoo pitää pienimuotoiset sotaharjoitukset maajoukoilla Puolassa ja Virossa, kirjoittaa The New York Times. Kyse on Naton pyrkimyksistä rauhoittaa Venäjän uhasta hermostuneita Itä-Euroopan ja Baltian maita. Viroon tulee myös Naton hävittäjäkoneita.

Ukraina
Hävittäjiä kiitoradalla.
Puolustusliitto NATO on aloittanut jokavuotiset ilmasotaharjoituksensa Baltian yllä.LT

Yhdysvallat suunnittelee maajoukkojensa lähettämistä pariviikkoisiin harjoituksiin Puolaan ja Viroon. Asiasta kertoo sanomalehti The New York Times nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Kumpaankin harjoitukseen osallistuisi vain noin komppanian vahvuinen osasto, eli puolentoista sataa sotilasta. Harjoituksista on tarkoitus ilmoittaa ensi viikolla.

Ukrainan kriisin ja Venäjän Krimin miehityksen huolestuttamat Naton itäeurooppalaiset ja balttijäsenet ovat pyytäneet Yhdysvalloilta joukkoja alueelleen. Puola halusi jopa 5 000 amerikkalaissotilasta. Siihen nähden Yhdysvaltain suunnittelemat harjoitukset ovat pieniä.

Lehden mukaan Yhdysvallat harkitsee pysyvämpääkin maajoukkojen sijoittamista itäiseen Keski-Eurooppaan, mutta niistä ei ole vielä tarkempaa tietoa. Yhdysvallat on vetänyt suurimman osan joukoistaan Euroopasta kylmän sodan jälkeen.

Baltian maiden toivelistalla voisi olla esimerkiksi ilmatorjuntajoukkoja, koska niillä itsellään ei ole kauaksi kantavaa ilmatorjuntaa.

Hävittäjiä Baltiaan, laivoja Itämerelle

Puolustusliitto Nato on lisännyt Baltian ilmatilaa valvovien hävittäjiensä määrää ja lisää sitä edelleen. Baltian mailla ei ole omia hävittäjäkoneita, ja muut Nato-maat ovat päivystäneet Baltiassa neljän koneen vahvuudella neljän kuukauden rotaatioissa. Hävittäjät ovat toimineet Siauliain kentältä Liettuasta.

Ukrainan kriisi sattui Yhdysvaltain päivystysvuorolle, ja Yhdysvallat nosti koneiden määrän Baltiassa kymmeneen F-15 hävittäjään. Toukokuun alusta Baltiaan tulee 12 hävittäjäkonetta kolmesta eri Nato-maasta: Puolasta, Britanniasta ja Tanskasta.

Tanskalaiset F-16 hävittäjät alkavat pitää tukikohtanaan Viron Ämarin lentokenttää, josta siis tulee Naton toinen lentotukikohta Baltiassa. Järjestelyn uskotaan kestävän ainakin vuoden loppuun asti. Tanskalaiset koneet vaihtunevat syksyllä saksalaisiin. Virosta käsin toimii 2-4 hävittäjää.

Yhdysvallat on sijoittanut 16 hävittäjäkonettaan Puolaan, jolla on itselläänkin melko vahvat ilmavoimat. Myös Ranska ja Kanada ovat ilmoittaneet lähettävänsä hävittäjiä Puolaan.

Nato on päättänyt myös lähettää Itämerelle laivasto-osaston, johon kuuluu neljä miinanraivaajaa ja niiden tukialus. Alukset ovat norjalaisia, hollantilaisia, belgialaisia ja virolaisia.