1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

AVI selvittää kartinghallin turvallisuutta

Oulun poliisi ei ole päättänyt, alkaako se tutkia tapausta. Myrkytysoireiden takaa uskotaan löytyvän ilmastointilaitteiden tekninen vika.

Kotimaan uutiset
Karting-auto radalla hallissa.
Sports & Karting Center järjestettiin perjantaina 300:n kierroksen ajot, jotka kestivät noin kaksi tuntia ja aiheuttivat häkämyrkytysoireita usealle ihmiselle.Yle

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto aikoo selvittää sisäkarting-radan turvallisuutta Oulussa eilen sattuneiden häkäongelmien takia.

Pelastuslaitos epäilee, että karting-radan ilmastointi oli vioittunut, mutta ei vielä osaa sanoa tarkkaa syytä.

– Pitää katsoa olosuhteet, onko asiakasmäärä sopiva. Ja tietysti se, onko häkäpitoisuusseuranta mennyt vialle, sanoo Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Raisa Romppanen Pohjois-Suomen Aluehallintovirastoosta

Etelä-Suomen aluehallintoviraston vastajulkaistussa turvaselvityksessä kävi ilmi, että Etelä-Suomen sisäkartingratojen suurimmat puutteet olivat turvallisuusasiakirjoissa sekä henkilökunnan turvallisuus- ja ensiapuvalmiuksissa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ei ole tehnyt useaan vuoteen kokoavaa turvallisuusselvitystä alueen sisäkartingradoista, mutta ylitarkastaja Raisa Romppanen sanoo, että kunnat kuitenkin tarkastavat ratoja ainakin parin vuoden välein.

Oulun poliisi ei ole päättänyt, alkaako se tutkia tapausta.

Ilmastointilaitteen teknistä vikaa epäillään 

Pitkäperjantain kilpailua oli seuraamassa viitisenkymmentä ihmistä, joista aamupäivään mennessä kolmisenkymmentä on hakenut apua häkämyrkytysoireisiin Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

– Meidän tietoomme ei ole tullut yhtään vakavaa häkämyrkytystapausta, sanoo OYS:in vastuulääkäri Saana Launonen.

Radan ilmastointilaitteet on tarkastettu, ja pelastuslaitos näyttää vihreää valoa kartingtoiminnan jatkamiselle hallissa, päivystävä palomestari Kimmo Virkkala sanoo.

Sekä Virkkala että ratavastaava Sami Lappalainen Sports Karting Centeristä arvioivat, että myrkytysoireiden takaa löytyy mahdollisestitekninen vika.

– Asia totta kai tutkitaan. Oireiden syynä on häkäpitoisuuden nousu, mikä viittaa hyvin vahvasti siihen, että ilmastoinnissa on joku vika.

Lue seuraavaksi