Trafi: Pakollinen veneilykortti isojen huviveneiden kuljettajille

Huviveneilijöiden osaamisen tasoa tulisi nostaa, sanoo liikenteen turvallisuusviraston Trafin merenkulkujohtaja Tuomas Routa.

Kotimaa
Purjevenettä nostetaan talviteloille.
Venettä nostetaan Koivusaaren satamassa Helsingissä.YLE

Huviveneilijät aiheuttavat vuosittain kymmeniä läheltä piti -tilanteita ajautumalla suurten alusten reiteille, kertoo liikenteen turvallisuusviraston Trafin merenkulkujohtaja Tuomas Routa.

Roudan mukaan huviveneilijöiden taitotaso on vaihteleva.

Viranomaistahot ovat miettineet pakollista veneilykorttia erityisesti isojen huviveneiden kuljettajille.

Suomessa veneilykortti vaaditaan vain ammattilaisilta. Jopa 24-metrisiä huviveneitä voi ohjata ilman lupia tai koulutusta.

Ruotsissa vain pienveneitä voi ohjata ilman koulutusta. Veneilykortti on pakollinen yli 12-metristen veneiden kuljettajille.

Kymmeniä vaaratilanteita vuoden aikana

Roudan mukaan on yllättävää, kuinka usein huviveneet ovat viime aikoina ajautuneet matkustaja-alusten ja rahtilaivojen reiteille. Tapauksia on Trafin tietojen mukaan ollut kymmeniä vuoden aikana.

Lauantaina pienvene törmäsi Viking Linen Grace-alukseen Tukholman saaristossa Kapellskärin eteläpuolella. Näkyvyys oli huono sankan sumun takia.

Tuomas Routa sanoo, että suurten alusten tutkassa ei näy kaikkia pieniä veneitä, joten pienen veneen on pysyttävä poissa suurten reiteiltä.

– Pienissä veneissä ei ole AIS-lähettimiä, jotka viestittävät tutkille veneen sijainnista.