Suomalaismaratoonarin paluu rikospaikalle Bostonissa

Viime vuonna terrori-iskun kohteeksi joutunut Bostonin maraton juostaan pääsiäismaanantaina. Mukana on ennätykselliset 36 000 juoksijaa. Heidän joukossaan starttaa suomalainen Petri Heino, joka todisti pommi-iskuja maalialueella vuosi sitten juoksunsa päätteeksi.

Ulkomaat
Juoksijoita ja virkailijoita räjähdyspaikalla välittömästi räjähdyksen jälkeen
Juoksijoita ja virkailijoita räjähdyspaikalla välittömästi räjähdyksen jälkeen.EPA/MetroWest Daily News/Ken McGagh

Turkulainen Petri Heino päätti jo viime vuonna, että yrittäisi päästä juoksemaan Bostonin maratonkisan uudelleen tänä vuonna.

– Menneet tapahtumat eivät vaikuttaneet ainakaan minuun millään tavalla. On vain innostusta entistä enemmän tulla juoksemaan uudestaan, Petri Heino kertoo Bostonista puhelimitse YLE Uutisille.

Viime vuonna Heino oli tullut maaliin tunti ennen pommi-iskuja. Hän oli maalialueella lääkintäteltassa nesteytettävänä, kun pommit loppusuoralla räjähtivät. Ne surmasivat kolme ihmistä ja haavoittivat yli 260. Nesteytysteltta muuttui pian joukkosidontapaikaksi.

– Ei voi kieltää, etteikö tämä olisi ollut vuoden aikana mielessä. On tähän vuoteen mahtunut kaikennäköistä ja välillä muistoja on tullut mieleen, mutta ei se ole vaikuttanut harjoitteluun tai elämään. Ohi ja yli on päästy, sanoo Heino.

Turvallisuustoimet huipussaan

Pommi-iskut ovat lisänneet kiinnostusta Bostonin maratonia kohtaan, kun yhä useampi juoksija haluaa tuen osoituksena osallistua kisaan tänä vuonna. Kisaan osallistuu 36 000 juoksijaa eli 9 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Vastaavasti turvallisuustoimet ovat massiiviset. 3 500 järjestyksenpitäjää eli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna valvoo kisaa itse paikalla sekä kameroiden välityksellä, kierrättää pommi-koiria ja turvatarkastaa ihmisiä.

– Tietysti virkavaltaa ja poliiseja on tosi paljon paikalla. Laukkuja, myös juoksijoiden laukkuja tarkastellaan. Esimerkiksi kisa-aamuna omia reppuja ei saa enää ottaa mukaan vaan on käytettävä järjestäjien antamia, läpinäkyviä muovikasseja. Eli tarkkaan tutkitaan, mikä tietysti on hyvä, kertoo Petri Heino Bostonista.

Järjestäjien listan mukaan Bostonin maratonille osallistuu tänä vuonna 32 juoksijaa, jotka ovat ilmoittaneet olevansa Suomen kansalaisia. Osa heistä asuu Suomen ulkopuolella.

Miljoonaa katsojaa odotetaan

Tiukat turvatoimet koskevat myös katsojia, joita niin ikään odotetaan reitin varrelle ennätysmäärä. Järjestäjät varautuvat miljoonaan katsojaan. Heidänkin on käsketty jättämään esimerkiksi reput ja lastenvaunut kotiin.

– Täällä on väkeä lapsista isovaariin saakka reitin varrella katsomassa, kuvailee Petri Heino.

Bostonin maratonia on aina pidetty tunnelmaltaan yhtenä kaikkein ainutlaatuisimmista.

– Jo eilen Bostonin keskustan puistossa oli tuhansia juoksijoita yhtä aikaa harjoittelemassa. Kaikki juttelivat keskenään ja oli aivan mahtava tunnelma, Heino kertoo.

36 000 maratonkisan osallistujaa lähetetään matkaan Bostonin kaduille kello 17 alkaen Suomen aikaa neljässä aallossa puolen tunnin välein pääsiäismaanantaina.

Olli-Pekka Sulasma, YLE Uutiset Washington