1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Sauna-asiantuntija: Kiuaskivet ovat kuin stereoiden kaiuttimet

Kiuaskivet pitäisi vaihtaa noin kerran vuodessa, kertoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut sauna-asiantuntija. Kiven kulumisen kuulee löylyn äänestä.

Ylen aamu
Kiuaskiviä.
Suomalaiset saunovat paljon, mutta kuinka hyvin pidämme huolta olennaisimmasta eli kiukaasta? Kuinka moni tietää kuinka usein kiuaskivet on hyvä vaihtaa? Ja miksi ne kivet ylipäätään kannattaa vaihtaa? Aamu-tv:ssä kiuaskivien maailmaa avasi sauna-asiantuntija Seppo Pukkila.

Suomalaiset vaihtavat kiuaskivet liian harvoin, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut sauna-asiantuntija Seppo Pukkila.

– Kiuaskivet ovat kuin stereoiden kaiuttimet. Jos kaiuttimet ovat huonot, ei stereoistakaan ole iloa, Pukkila sanoo.

Saunaseura-aktiivi suositteleekin vaihtamaan kivet noin kerran vuodessa.

– Kiuaskivet kestävät noin 100–200 lämmityskertaa, vähän kiukaasta riippuen, Pukkila kertoo.

Kun heittää löylyä, hyvässä kunnossa oleva kivi sanoo terävästi: tsss. Kun kivi alkaa mennä huonoksi, ääni jää pitkään suhisemaan: hsss.

Seppo Pukkila

Kivet kuluvat saunoessa. Kiuaskivien vaihtaminen parantaa löylyjä ja säästää luontoa, sillä hyvät kivet lämpenevät vähemmällä energiankulutuksella, Pukkila opastaa.

Ammattitaitoinen saunoja kuulee kiuaskivien kulumisen äänestä.

– Kun laittaa löylyä, niin hyvässä kunnossa oleva kivi sanoo terävästi tsss. Kun kivi alkaa mennä huonoksi ääni jää pitkään suhisemaan, hsss, Pukkila esittelee.

Pukkila muistuttaa myös, että eri saunoihin sopivat erilaiset kivet. Sähkösaunaan hän suosittelee teollisia kiviä, joissa on tiivis kiderakenne.

– Jos haluaa oikein hifistellä, voi alle laittaa huokoisempaa laavakiveä ja päälle teollista kiveä. Laavakiveä on Suomessa hankalampi saada, mutta kyllä sitäkin löytyy.

Lue seuraavaksi