Hyppää sisältöön

Sokeriton kuukausi toi kevyen olon

Ylen Prisma Studion toimittaja kokeili elää kuukauden ilman sokeria. Makeanhimo piinasi ajoittain, mutta mässäyksen jälkeiset ähkyolot kaikkosivat.

Ylen Prisma Studion toimittaja Pirjo Koskinen aloitti maaliskuun lopulla kokeilun elää kuukauden ilman sokeria.

Koskisen mukaan sokerin välttäminen oli hetkittäin vaikeaa, kun makeanhimo iski. Karkkipäiväkarkkeja syövän pojan katsominen sai myös Koskisen mielimään makeaa.

Sokerin käyttöä oli Koskisen mukaan helppo vähentää, koska hän söi paljon sokeria ennen kokeilua. Koskinen arvioi syöneensä aiemmin noin puoli kiloa karkkia viikossa.

Kokeilun pointti oli Koskisen mukaan turhan herkuttelun vähentäminen. Hän jätti pois muun muassa mehut, limsat, karkit ja makeat leivonnaiset. Arkiruoista saivat jäädä thairuoat, joissa on makeita kastikkeita.

Koskinen ei halunnut tehdä syömisestä kauhean vaikeaa, eikä ryhtynyt pakkaustekstien tarkkaan syynäämiseen.

– Kannattaa olla joustava ja opetella erilaisia strategioita hallita sokerin käyttöä, Koskinen kertoo.

Makeanhimo kuriin suunnittelulla

Koskinen huomasi, että ruoan kanssa ei aina jaksaisi olla viitseliäs. Suklaapatukan avaaminen kävisi helpommin ja nopeammin kuin omenan kuoriminen tai salaatin tekeminen.

– Pitää olla suunnitelmallinen ja syödä järkevästi, jotta makeanhimo ei yllätä täysin. Iltapäivässä ja illassa täytyy olla muuta kuin syöpöttelyä ja sohvalla makaamista, Koskinen kertoo.

Koskinen arvelee laihtuneensa sokerilakon aikana kilon tai puolitoista. Kokeilun pääpointtina oli kuitenkin tarpeettoman mässäilyn välttäminen.

Koskisen mukaan kokeilu on osoittautunut onnistuneeksi ja jatkuu edelleen. Hän suosittelee sokeritonta kuukautta varauksetta myös muille.

– On kiva, kun tietää syövänsä paremmin ja ei ole mässäyksen jälkeisiä ähkyoloja. On myös kevyempi olo.

Sokerittomasta kuukaudesta lisää Yle TV1:n Prisma Studiossa tiistaina kello 20:00.

.
.