1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Kevät toi maakuntaan lintuharvinaisuuksia

Pohjois-Karjalassa on bongattu muun muassa lyhytvarvaskiuru, jalohaikara ja amerikantavi.

linnut
Jalohaikara kevätmuutto Kitee
Esa Hirvonen

Pohjois-Karjalassa on tavattu useita lintuharvinaisuuksia pääsiäisen aikana, kertoo aktiivinen lintuharrastaja Markku Halonen.

Kiteellä Sopensuolla on viipynyt lyhytvarvaskiuru, joka on Etelä-Euroopassa pesivä tavallista kiurua pienempi kiurulaji. Tohmajärven Peijonniemenlahdella käväisi iso ja valkea jalohaikara, joka edustaa pikkuhiljaa Suomea kohti etelästä levittäytyviä lintulajeja. Kontiolahden Linnunsuon kosteikolla on puolestaan lepäillyt amerikantavi - vieras Atlantin takaa.

Pienempiä lintuharvinaisuuksia, kuten lyhytnokkahanhia, harmaasorsia, arosuohaukkoja, sepelrastaita, mustaleppälintuja ja vuorihemppoja, on havaittu myös jonkin verran. Huhtikuun loppupuoli ja toukokuu ovatkin parasta aikaa nähdä harvinaisia lintuja ja harhailijoita.

Käki kukkui Tohmajärvellä

Lintujen kevätmuutto on edistynyt muutenkin hyvin ripeästi, niin että monet varhain saapuvat lajit ovat asettuneet reviireilleen. Esimerkiksi sorsien, haukkojen, sepelkyyhkyjen, peippojen ja rastaiden muutonhuiput ovat jo taittuneet.

Nyt odotetaan hyönteissyöjien muuton alkamista ja vauhdittumista. Kevään tiettävästi varhaisin käkik kukkui maanantaina Tohmajärvellä.

Myös hanhimuutto on vilkastumassa, ja luultavasti lintukevään huipentuma eli valkoposkihanhien muutto menee tänä vuonna huomattavasti varhemmin kuin tavallisesti.

Lue seuraavaksi