Nepalilaiset kiipeilyoppaat uhkaavat lakolla – taustalla tuhoisa lumivyöry

Lakko saattaisi sekoittaa pahasti Mount Everestin kiipeilysesonkia.

Ulkomaat
Lumivyöryn pelastusoperaatio.
Eloonjäännyttä pelastetaan Mount Everestillä 18. huhtikuuta.Prakash Mathema / Buddhabir RAI / AFP / Lehtikuva

Nepalilaiset kiipeilyoppaat uhkaavat menevänsä lakkoon, mikäli hallitus ei muuta heidän vakuutusrajojaan ja perusta sosiaalirahastoa. Oppaat eli sherpat esittivät vaatimuksensa sen jälkeen, kun useita oppaita kuoli perjantaina tapahtuneessa lumivyöryssä Mount Everestillä.

Sherpat haluavat myös pitää taukoa kiipeilyretkissä kunnioituksen osoituksena surmansa saaneita kohtaan.

Oppaat ovat antaneet hallitukselle maanantaihin asti aikaa vastata vaatimuksiin. He haluavat hallituksen muun muassa antavan taloudellisen korvauksen turmassa kuolleiden perheille sekä loukkaantuneille ja maksavan loukkaantuneiden hoitokulut.

Lakko saattaisi sekoittaa pahasti Mount Everestin kiipeilysesonkia. Ilman sherpojen apua kiipeilijöiden on lähes mahdotonta saavuttaa huippu. Viranomaiset ovat aikoneet tavata sherpoja tiistaina.

Sherpat ansaitsevat noin 2 000 – 4 000 euroa kaudessa, mutta heidän vakuutuksensa ei yleensä riitä kattamaan kuluja onnettomuustilanteessa.

13 nepalilaista kiipeilyopasta on löytynyt kuolleena perjantain lumivyöryn jäljiltä, ja kolme on yhä kateissa. Viranomaisten mukaan he eivät voi olla enää hengissä. Uhrien etsintä lopetettiin viikonloppuna.

Kyseessä on Mount Everestin tuhoisin kiipeilyonnettomuus.

Lähteet: AFP, AP