Kuiva kevät lennättää lintuparvet perinteisten bongauspaikkojen ohi

Lintujen kevätmuutto on tänä keväänä aikaisessa. Peltojen kuivuuden vuoksi monet lintuparvet lentävät kuitenkin suoraan perinteisten levähdyspaikkojen ohi.

luonto
Seppo Pousi tarkkailee hanhia Konnunsuon lintutornissa.
Anni Alentola / Yle

Lämmin kevät on tuonut monet muuttolintulajit Suomeen tavanomaista aikaisemmin. Etelä-Karjalassa on jo nähty mm. västäräkkejä, haarapääskyjä ja pajulintuja. Määrät ovat kuitenkin vielä pieniä, eli afrikasta muuttavien lintulajien pääjoukot ovat vasta tulossa.

Osa linnuista on kuitenkin jo aloittanut pesinnän. Esimerkiksi monet lokkilajit ovat jo tehneet pesiä Parikkalan Siikalahdella ja Simpelejärvellä.

Kuivilla pelloilla ei ole ravintoa

Lämpimän ja kuivan kevään vuoksi monen pelloilla sijaitsevan bongauspaikan, kuten Konnunsuo Lappeenrannassa, lintumäärä saattaa jäädä hyvinkin alhaiseksi. Normaalisti tähän aikaan vuodesta pelloilla on kosteaa ja ne jopa tulvivat. Nyt, kun pelloilla on kuivaa, ei siellä ole myöskään ravintoa muuttomatkalla oleville linnuille.

– Jos on kuivaa, niin siellä ei ole ruokaa, eikä lintujen ole siis järkeä pysähtyä, sanoo hankekoordinaattori Timo Metsänen Bird Life Suomesta.

Monet pitkäikäiset linnut, kuten kurjet ja hanhet tuntevat perinteiset pysähdyspaikat ja jos ne on kuivia, ne lentävät ohi. Toisaalta suuria parvia voi nyt bongata aivan uusissa paikoissa levähtämässä, kun ne joutuvat etsimään vaihtoehtoisia levähdyspaikkoja kosteikoista tai järvien rannoilta.