USA:n varapresidentti ukrainalaisille: Seisomme rinnallanne

Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat on valmis antamaan talousapua, mutta Ukrainan pitää vastineeksi suitsia korruptiota.

Ulkomaat
Joe Biden  ja  Olexander Turchynov.
Joe Biden ja Olexander Turchynov (oik.) tapasivat 22. huhtikuuta.Sergei Supinsky / AFP

Ukrainassa vierailulla oleva Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden on luvannut maansa tukevan ukrainalaisia näiden kamppaillessa "nöyryyttäviä uhkauksia vastaan". Parlamentaarikkoja ja presidenttiehdokkaita Kiovassa tavannut Biden sanoi Yhdysvaltain olevan valmis antamaan Ukrainalle tukea ja taloudellista apua. Hän kuitenkin painotti, että Ukrainan on suitsittava korruptiota.

Valkoinen talo ilmoitti hieman myöhemmin, että Yhdysvallat tarjoaa Ukrainalle 50 miljoonaa dollaria lisäapua taloudellisiin ja poliittisiin uudistuksiin. Lisäksi Yhdysvallat tarjoaa 8 miljoonan dollarin arvosta ei-aseellista sotilasapua, muun muassa ajoneuvoja.

Bidenin mukaan Ukrainalla on mahdollisuus päästä eroon riippuvuudestaan Venäjän energiasta, mutta tämä vie aikaa.

– Ajatelkaa, jos voisitte sanoa Venäjälle: pitäkää kaasunne, Biden maalaili.

Bidenin mukaan toukokuun 25. päivänä järjestettävät presidentinvaalit tarjoavat ukrainalaisille tilaisuuden yhtenäisemmän ja menestyksekkäämmän maan luomiseen.

– Ukrainan historian ehkä tärkeimpiin vaaleihin on enää kuukausi aikaa, Biden totesi.

"Venäjän aika käy vähiin"

Venäjälle suunnatussa viestissään Biden vaati venäläisiä sotajoukkoja vetäytymään Ukrainan rajalta ja Venäjää lopettamaan separatistien tukemisen Itä-Ukrainassa.

Biden uhkasi Venäjää eristämisellä, mikäli maa ei suostu noudattamaan Genevessä solmittua sopimusta Ukrainan jännitteiden lieventämiseksi. Sopimuksessa muun muassa todetaan, että kaikkien laittomien aseellisten ryhmien on luovuttava aseistaan.

Biden sanoi, että Venäjän aika käy vähiin Ukrainan kriisin lieventämisessä. Hän kehotti Venäjää siirtymään sanoista tekoihin kriisin helpottamiseksi.

Lähteet: AP, Reuters