1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sukututkimuksista voi löytyä yllätyksiä – hevosvarkaita ja murhamiehiä

Kymmenen vuotta toimineen Meri-Lapin sukututkijat ry:n puheenjohtaja Mauno Palo tietää, että sukututkimuksista voi paljastua paljon yllättäviä asioita - jopa murhamiehiä.

Kotimaan uutiset
Mauno Palo
Kati Siponmaa / Yle

Meri-Lapin sukututkijat ry:n keminmaalainen puheenjohtaja Mauno Palo aloitti omien juuriensa tutkimisen 1980-luvulla. Palon isän sukujuuret veivät Ruotsin Uppsalaan. Tuolloin vielä työikäisellä Palolla ei ollut mahdollista noin vain reissata arkistoja penkomaan, vaan vasta tietojen digitointi mahdollisti tutkimisen uudelleen.

– Isäni puolelta aloitin jo vuonna 1984 ja välillä oli aika pitkä paussikin, koska tutkiminen edellytti aina käyntiä kirkkoherranvirastossa. Mutta sitten kun kirkonkirjoja alkoi päästä tutkimaan netin kautta, kiinnostus virisi uudelleen, Palo kertoo.

Meri-Lapin sukututkijat ovat tähän mennessä laittaneet jo 120 000 kuvaa kirkonkirjoista netin kautta katseltaviksi.

Yhdessä eteenpäin

Aineiston nettiin siirtämisen lisäksi yhdistys auttaa aloittelevia tutkijoita, mutta vertaistukea voi välillä tarvita konkarikin.

Joskus voi pitempäänkin tutkineella homma tökätä vaikka vanhojen kirkonkirjojen koukeroiseen ruotsin kieleen.

Mauno Palo

– Kokoonnumme kirjasto-neuvontailtaan kaksi kertaa kuukaudessa. Siellä neuvomme ensikertalaisia alkuun ja joskus voi pitempäänkin tutkineella homma tökätä vaikka vanhojen kirkonkirjojen koukeroiseen ruotsin kieleen.

Palo sanookin vanhoissa kirkonkirjoissa joskus olevan heprealta tuntuvaa tekstiä.

– Yhdessä niitä sitten selvitellään. Meillä on yhdistyksessä erittäin pitkään sukuja tutkineita, jotka kyllä tiedot löytävät, jos ne ovat löydettävissä, Palo vakuuttaa.

Talollisia vai hevosvarkaita?

Palo arvelee sukututkimuksen alkavan kiinnostaa enemmän iän karttuessa. Vanhemmiten ihminen alkaa miettiä, mistä onkaan lähtöisin.

Kriittinen sukututkija voi lyödä tiedot tuleen jos vastaan tulee hevosvaras

Mauno Palo

Palo sanoo omissa tutkimuksissaan olleen paljon mielenkiintoisia seikkoja.

– Suurin yllätys oli se, että esi-isäni eivät olekaan Paloja, vaan Torniojokivarren Kasaloita. Ja Kasalan suvun tiedot ulottuvat aina vuoteen 1539, josta löytyy merkintä Kasalan tilasta. Sen omistaja tiedettiin maakirjojen perusteella, Palo sanoo.

Sukuja tutkiessa vastaan voi tulla myös epämiellyttäviä yllätyksiä – murhamiehet ja kriminaalitkin ovat aina jostain kotoisin.

– Olen kuullut, että kriittinen sukututkija lyö tiedot tuleen ja roskakoriin, jos tulee vastaan joku hevosvaras, mutta niin se vaan on, että rikollisista jää helpommin historiankirjoihin tietoa, Palo laittaa nauraen merkille asian positiivisen puolen.

Meri-Lapin sukututkijat perustettiin 26.4.2004 ja jäsenistössä on merilappilaisia juuristaan innostuneita kaikkiaan 80.

Lue seuraavaksi