1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Korvasienisato peruttu tältä keväältä – vain kaatosade voi pelastaa sadon

Lumeton talvi on vienyt korvasieniltä kasvun ykköselementin: sulamisvedet puuttuvat.

Kotimaan uutiset
Korvasieni 18.5.
Korvasieni 18.5.Ari Kirjalainen

Korvasienet jäävät tänä keväänä tavallistakin harvinaisemmiksi herkuiksi. Vähäluminen talvi on tehnyt maastosta korvasienelle liian kuivaa. Korvasienet muodostavat pienet kasvualut jo syksyllä ja keväällä niiden kehittyminen lähtee liikkeelle lumien sulamisvesien ansiosta. Tänä vuonna sulamisvesiä ei ole.

– Korvasienen pienet itiöemät, jotka on muodostuneet jo edellisenä syksynä, tarvitsevat nimenomaan huhti-toukokuun taitteessa lumien sulamisvesiä. Nyt lumet ovat sulaneet jo aikoja sitten ja maan pinta on mennyt kuivaksi varsinkin sellaisilla kasvupaikoilla, missä korvasieni kasvaa eli avohakkuualueilla ja polkujen reunamilla. Nyt sitten pitää toivoa oikein kunnon sadetta, niin korvasieniä saattaisi ruveta nousemaan, Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Kauko Salo sanoo.

Kovin toiveikkaalta tilanne ei kuitenkaan näytä. Käytännössä vettä pitäisi tulla mielellään samantien ja kaatamalla, että itiöemät saisivat vauhtia kasvuunsa.

– Lumesta tuleva vesi on kyllä aivan erinomaisen tärkeä korvasienen sadon muodostumisen kannalta. Kaikki, mitä tulee taivaalta, on pelkkää ekstraa.

Esimerkiksi Itä-Suomessa korvasieniä voi etsiä yleensä toukokuussa ja kesäkuun alussa.

Jos korvasieniä kuitenkin onnistuisi koriinsa löytämään, muistuttaa Salo niiden myrkyllisyydestä.

– Tuorein ohjeistus on, että korvasienet kannattaa keittää kahteen kertaan ennen syömistä. Keitinvettä ei saa missään tapauksessa käyttää ruuanlaitossa hyödyksi, sillä sienten myrkyt ovat vedessä. Myös kuivatut korvasienet pitää keittää kahdesti ennen käyttöä.

Korjattu 23.4. klo 14:11 Myös kuivatut korvasienet pitää keittää kahdesti ennen käyttöä, ei ryöpätä, kuten jutussa ensin sanottiin.

Lue seuraavaksi