Kainuulainen suopotkupallo kansainvälistyy

Hyrynsalmen Vuorisuolla juhlitaan ensi kesänä Suopotkupallon MM-kisojen 15-vuotistaivalta. Suopotkupallo on levinnyt myös kansainvälisesti ja sitä pelataan muun muassa Saksassa, Islannissa, Venäjällä ja Englannissa. Esille on nostettu ajatus myös kansainvälisestä Suopotkupallo cupista.

Kotimaa
Pelaajat potkivat palloa suokentällä.
Kaisu Jansson / Yle

Hyrynsalmen kunta ja Ukkohalla ovat sopineet Suopotkupallon MM-kisojen järjestämisestä Hyrynsalmella ensi kesänä sekä kesällä 2015. Sopimus jatkuu sen jälkeen toistaiseksi voimassa olevana. Yhteistyösopimus täydentää aikaisempaa, vuonna 2006 laadittua kolmikantasopimusta, joka on laadittu Ukkohalla Oy:n, Kainuun Paroonit Ry:n ja Hyrynsalmen kunnan välillä.

Suopotkupallon MM-kisoilla on tänä vuonna juhlavuosi, sillä tapahtuma järjestetään heinäkuussa 15. kerran. Vuorisuolla järjestettiin ensimmäinen Suopotkupallon SM-turnaus vuonna 1998 ja seuraavana vuonna olivat vuorossa EM-kilpailut. MM-tasolla suopotkupalloa on pelattu vuodesta 2000.

– Suopotkupallon MM-kisat on mahtava tapahtuma järjestää, etenkin nyt kun on juhlavuosi. Kiinnostus kisoja kohtaan on kovaa ja tunnelma suolla on hieno, kertoo Ukkohalla Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Kyhälä.

Hyrynsalmen Vuorisuolla järjestettäviin MM-kisoihin osallistuu ensi kesänä kymmenestä maasta 300 joukkuetta 5000 pelaajan voimin.

Suopotkupallon cup pystyyn?

Hyrynsalmella keksitty laji on niittänyt suosiota myös kansainvälisesti ja suopotkupalloa pelataan muun muassa Saksassa, Venäjällä, Englannissa ja Islannissa.

Jo kolmatta vuotta Saksan turnauksen voittajajoukkue matkaa MM-kisoihin Vuorisuolle. Myös Islannissa on järjestetty Suopotkupallo -turnaus kolmen vuoden ajan ja toista kertaa turnauksen voittaja jatkaa kisoja Hyrynsalmella.

Suopotkupallon MM-kisat on mahtava tapahtuma järjestää, etenkin nyt kun on juhlavuosi.

Kimmo Kyhälä

Ukkohalla on solminut Islannin ja Saksan kisan järjestäjien kanssa yhteistyösopimuksen tapahtumien kehittämiseksi.

– Ajatuksena on kehittää tapahtumia yhteistyössä, löytää sisältöä tapahtumiin ja ottaa oppia toisiltamme. Saksan kanssa yhteistyötä on ollut jo toista vuotta ja nyt sitä on tarkoitus tiivistää. Tapahtuma on kasvanut siellä vuosi vuodelta ja nyt turnauksessa on mukana jo toistasataa joukkuetta, Kyhälä kertoo.

– On myös väläytetty ajatusta Suopotkupallon cupista. Jalkapallo on kuitenkin maailman suosituin laji ja myös tällainen erikoisuus kiinnostaa, väläyttää Kyhälä mahdollisuuttaa lajin kasvattamisesta.