Villiintynyt tuulivoimala oli lopun alkua Reposaaressa

Porin Reposaareen johtavan tien varressa vuodesta 1999 sähköä tuottaneet tuulivoimalat poistuvat lähivuosina käytöstä eikä niiden tilalle tule uusia samaan paikkaan. Viime torstaina yksi voimaloista hajosi, minkä takia Reposaaren maantie jouduttiin sulkemaan.

tekniikka
Reposaaren tuulivoimalat pengertiellä.
Pertti Pitkonen / Yle

Reposaaren sillan pielessä sijaitsevat ja Porissa maamerkiksi muodostuneet tuulivoimalat ovat poistumassa kokonaan käytöstä lähivuosina.

Yksi 60-metrisistä voimaloista jouduttiin ottamaan pois käytöstä kiirastorstaina, kun se alkoi pyöriä normaalia voimakkaammin ja siitä lensi lasikuidun kappaleita sillalle.

– Lavan rikkoontuminen johtui turbiinien ryntäämisestä. Vauhti nousi kovaksi, lapa osui runkoon ja rikkoontui. Siemensin asiantuntijat tulevat Tanskasta tutkimaan onnettomuutta keskiviikkona, voimalat omistavan Suomen Hyötytuuli Oy:n toimitusjohtaja Toni Sulameri sanoo.

Tappiot nousevat suuriksi

Kaikki neljä tuulivoimalaa ovat tällä hetkellä varmuuden vuoksi pysähdyksissä.

Taloudellisia tappioita Hyötytuulelle tulee satojatuhansia euroja. Myös voimalan purkaminen maksaa.

Suunnitelmissamme on lähteä uusimaan näitä Reposaaren voimaloita, mutta tuskinpa samaan paikkaan.

Toimitusjohtaja Toni Sulameri

Vastaavia onnettomuuksia ei Sulameren mukaan ole sattunut Suomessa ennen. Yhdysvalloissa on hänen mukaansa rikkoontunut yksi vanha voimala samalla tavalla.

Maantienvarsi tyhjenee voimaloista

Rikkoontunut voimala puretaan. Myös muut voimalat ovat vähitellen tulossa käyttöikänsä päähän. Niiden iäksi on alunperin kaavailtu 20 vuotta.

– Hyvin huoltamalla voidaan päästä 25 vuoteen, mutta lähdemme uusimaan niitä jo ennen 20 ikävuotta. Tuskinpa uusia kuitenkaan rakennetaan samaan paikkaan. Voimaloiden tämänhetkinen paikka on nykynormien mukaan liian lähellä asutusta, Sulameri sanoo.