Asiantuntija: Älytelevisio ei ole vielä verkkorikollisille houkutteleva kohde

Internetiin kytketyt televisiot eivät vielä ole virustehtailijoille kiinnostavia kohteita. Älytelkkareiden käyttäjälle riittää kun pitää huolta normaalista nettihygieniasta.

Kotimaa
Taulutelevisio pitää vielä pintansa perheen lahjana
PPO:n jakamaa rahaa on laitettu muun muassa televisioihin.YLE / Henri Kirkanen

Yhä useampi uusi televisio mahdollistaa verkkopalveluiden käytön ja nettisurffailun. Samalla nämä "älyominaisuudet" avaavat portin myös verkkorikollisille. Toistaiseksi älytelkkarit eivät ole kiinnostaneet lain polun väärällä puolella tallaavia.

– Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että älytelevisioihin kohdistuisi merkittäviä tietoturvauhkia. Laitteiden määrä ja netin käyttö niillä on vielä hyvin pientä suhteessa muihin välineisiin. Haittaohjelmat on räätälöity tietylle laitteelle ja siinä käytettävälle nettiselaimelle, joten Windows-tietokoneelle suunniteltu ohjelma ei lähtökohtaisesti toimi televisiossa, kertoo Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Ilari Karinen.

Netin selaaminen telkkarilla on yleensä kankeaa verrattuna perinteisimpiin nettilaitteisiin. Koska älytelevisioiden muodostama tietoturvauhka on kotikäyttäjien kannalta vielä pieni, televisioita varten ei tiettävästi ole vielä markkinoilla viruksentorjuntaohjelmistoja.

– Tietoturvayritykset kyllä varmasti tarkkailevat tilannetta. Ohjelmistoja ei kuitenkaan kannata tuoda markkinoille, jos niille ei ole selkeää tarvetta.

Normaali varovaisuus riittää

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan älytelevisioiden käyttäjille riittää, kun muistaa muistakin nettivälineistä tutut perusasiat. Esimerkiksi on syytä huolehtia, että laitteeseen on ladattu valmistajan uusin ohjelmistoversio.

– Esimerkiksi Samsungin älytelevisioista paljastui vuonna viime vuonna tietoturva-aukko. Valmistaja toi nopeasti päivityksen, jossa puutteet oli korjattu, kertoo Karinen.

Tietoturvayritykset kyllä varmasti tarkkailevat tilannetta. Ohjelmistoja ei kuitenkaan kannata tuoda markkinoille, jos niille ei ole selkeää tarvetta.

LG:n televisiot puolestaan jäivät viime vuonna kiinni käyttäjien vakoilusta eli ne lähettivät valmistajalleen muun muassa tietoja katsojien kanavatottumuksista ja telkkareihin kytkettyjen muistivälineiden, kuten ulkoisten kovalevyjen sisällöistä.

Tietoturvallisuudestaan huolehtiva televisiosurffari käyttää ensisijaisesti valmistajan tarjoamia sovelluksia eri palveluiden käyttöön.

– Kaikkein varminta on käyttää vain valmistajan televisioon valmiiksi asentamia tai sen sovelluskaupasta löytyviä sovelluksia. Esimerkiksi sosiaalisen median käyttöön tai videoiden katseluun löytyy useista älytelevisioista omat sovellukset muun muassa Facebook-, Twitter- ja YouTube -palveluille, opastaa Ilari Karinen Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Televisiota ei kannata myöskään kytkeä suoraan internettiin, vaan välissä tulisi olla palomuuri. Tällaisena toimivat useimmiten esimerkiksi modeemit, jotka luovat langattoman verkon asuntoon. Tällöin verkkoa skannausta tekevät tahot löytävät ainoastaan kyseisen modeemin, ei siihen kytkettyjä laitteita.